Το AlphaZero της Google ανίκητο στο σκάκι

Το AlphaZero της Google ανίκητο στο σκάκι

Μια εικοσαετία μετά από την ήττα του Γκάρι Κασπάροφ από τον υπολογιστή DeepBlue έρχεται μια νέα επανάσταση στο σκάκι καθώς η Google ανέφερε πως το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης της AlphaZero (ή AlphaGo Zero) νίκησε εξειδικευμένο σκακιστικό λογισμικό παγκόσμιας κλάσης, έχοντας πρώτα μάθει μόνο του το παιχνίδι μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες αφού του δόθηκαν οι κανόνες του σκακιού, μαζί με την οδηγία να παίξει παιχνίδια με τον εαυτό του.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα chess24, η DeepMind, συνδημιουργός του προγράμματος, ανακοίνωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη της έπαιξε 100 παιχνίδια εναντίον του Stockfish και πέτυχε νίκη ή ισοπαλία σε όλα τους.

Ωστόσο, αυτή η νέα εξέλιξη έχε εγείρει επιφυλάξεις από κορυφαίους παίκτες σκακιού οι οποίοι φοβόνται πως το νέο αυτό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ενδεχομένως να «σκοτώσει το σκάκι».  

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα της DeepMind είχε προηγουμένως νικήσει κορυφαίους ανθρώπους παίκτες του κινεζικού παιχνιδιού «Γκο». Το AlphaZero σημείωσε επιτυχία και στο ιαπωνικό επιτραπέζιο «Σόγκι»

Στα 100 παιχνίδια που ακολούθησαν, στο κάθε πρόγραμμα δόθηκε χρόνος σκέψης ενός λεπτού ανά κίνηση. Το AlphaZero κέρδισε 25 παιχνίδια στα οποία έπαιξε με τα λευκά (έχοντας την πρώτη κίνηση) και άλλα τρία στα οποία έπαιξε με τα μαύρα. Στα υπόλοιπα 72 παιχνίδια τα δύο προγράμματα ήρθαν ισοπαλία.