Guardian: Το 50% όσων μπαίνουν στην εντατική λόγω κορονοϊού πεθαίνουν

Guardian: Το 50% όσων μπαίνουν στην εντατική λόγω κορονοϊού πεθαίνουν

Το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών που μπήκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας λόγω της ασθένειας του νέου κορονοϊού, Covid-19, ανέρχεται σχεδόν στο 50%, σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάζει ο Guardian.

Ειδικότερα, τα δεδομένα από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου και Έρευνας για την Εντατική Φροντίδα (ICNARC) έδειξαν ότι από τους 165 ασθενείς σε ΜΕΘ στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία από τα τέλη Φεβρουαρίου, 79 απεβίωσαν, ενώ 86 επέζησαν. Τα στοιχεία ελήφθησαν από τον έλεγχο 775 ατόμων σε 200 σημεία αναφοράς. Εξ αυτών οι 600 παραμένουν σε ΜΕΘ.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η πλειοψηφία αυτών που πέθαναν από κορονοϊό ήταν πάνω από 70, με εννέα εξ αυτών να είναι ανάμεσα στις ηλικίες 16-49.

Τα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας ενώ εγείρονται ανησυχίες για την ικανότητα του συστήματος να αντέξει. Ο γιατρός Άρι Ερκόλ από το τμήμα αναισθησιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge - ο οποίος είναι γιατρός εντατικής θεραπείας - και οι συνάδελφοί του, ανησυχούν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να διατεθούν αυτά τα κρεβάτια, να πάρουν επαρκείς αναπνευστήρες για τους ασθενείς και να εκπαιδεύσουν το επιπλέον προσωπικό δήλωσε: «Εάν δεν μπορεί να παρασχεθεί τεχνική υποστήριξη στους ασθενείς που το χρειάζονται, θα πεθάνουν», δήλωσε ο Ερκόλ. «Η χωρητικότητα της ΜΕΘ είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς απαιτεί χρόνο για να δημιουργηθεί τόσο από πλευράς στελέχωσης όσο και εξοπλισμού».

Την ίδια ωρα, ένα έγγραφο από μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Cambridge λέει ότι πέντε από τις επτά μονάδες NHS που καλύπτουν συγκεκριμένες περιοχές αναφοράς, θα έχουν παραπάνω αριθμό ασθενών μέσα σε διάστημα 15 ημερών.