Την ευθύνη στην Ελλάδα επιχειρεί να ρίξει ο Ακάρ για όποια ένταση προκύψει

Την ευθύνη στην Ελλάδα επιχειρεί να ρίξει ο Ακάρ για όποια ένταση προκύψει

Ο Χουλουσί Ακάρ είχε μεγάλη ευχέρεια να αναπτύξει το τουρκικό σκεπτικό στο πάνελ που συμμετείχε. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, η Ελλάδα είναι η χώρα που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, με ναυτικές ασκήσεις, παραβιάζοντας τις συνθήκες και στρατιωτικοποιώντας τα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχει απαιτήσεις δίχως λογική, ούτε νομική βάση. Βέβαια, παρέλειψε να αναφέρει την ύπαρξη της οιωνεί αποβατικής δύναμης της Στρατιάς του Αιγαίου και τον συνεχή εξοπλισμό της Τουρκίας.

Για τον Ακάρ η Ελλάδα «έχει μανία με τους εξοπλισμούς.» Ωστόσο η Τουρκία είναι εκείνη που έχει αγοράσει πυραύλους S400 από τη Ρωσία κι εξανέστη μόνο και μόνο στην προοπτική για επιπλέον κυρώσεις στην προμήθεια εξοπλισμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της υπαιτιότητας της στη στρατολόγηση παιδιών.

Επιπλέον, το πρώτο από τα συνολικά έξι γερμανικά υποβρύχια παραδόθηκε ήδη στην Τουρκία και ενσωματώθηκε στον τουρκικό στόλο, ενώ τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν το επόμενο χρόνο. Ο εξοπλισμός βέβαια αυτής της Τουρκίας, με ουσιαστικά απόλυτο κυρίαρχο τον Ταγίπ Ερντογάν, είναι ευθύνη και της Γερμανίας, ηγέτιδας δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ίδια η Τουρκία είναι όμως εκείνη που προκαλεί όλες τις άλλες χώρες να εξοπλίζονται και να προμηθεύονται από την Άγκυρα όπλα. Στη Λιβύη είναι από τους βασικούς καταπατητές του εμπάργκο όπλων, ενώ πρόσφατες είναι ακόμα οι καταγγελίες του πρώην ηγετικού στελέχους της τουρκικής μαφίας και συνεργάτη του καθεστώτος Σεντάτ Πεκέρ για τα φορτηγά που κατευθύνονταν προς την Αλ-Κάιντα στη Συρία (αλ-Νούσρα).

Τα τουρκικά οπλισμένα drones «πωλούνται σαν ζεστά κέικ» στο εξωτερικό, όπως ενημέρωσε το κοινό πρόσφατα η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Το πρόσφατο σχέδιο της να στείλει 1.000 επιπλέον πυροβόλα G3 και 150.000 σφαίρες στη Σομαλία προσέλκυσε νέα κριτική για την αποσταθεροποιητική εμπλοκή της στη χώρα.

Τόσο στην Ευρώπη όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, γνωρίζουν τα δεδομένα και τις δραστηριότητες της Τουρκίας. Το ζήτημα είναι εάν θα υπάρχει απάντηση κι από άλλους, εκτός από την ελληνική πλευρά. Διότι αυτό είναι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Άγκυρα.