Τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη για τον κατώτατο μισθό - Στις 19:00 οι ανακοινώσεις

Τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη για τον κατώτατο μισθό - Στις 19:00 οι ανακοινώσεις

Τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες αναμένεται να απευθύνει στις 19:00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ανακοινώσει το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε νωρίτερα, στις 12.30 το μεσημέρι, συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, όπου συζήτησαν επί της εισήγησης των εμπειρογνωμόνων σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Θα πρόκειται για ουσιαστική και γενναία αύξηση του εισοδήματος» ανέφερε το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννη Οικονόμου και διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Χατζηδάκης θα τον ενημερώσει για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης σχετικά με την αύξηση στον κατώτατο μισθό, ώστε η κυβέρνηση να κάνει τις ανακοινώσεις.

Για το θέμα τοποθετήθηκε σήμερα και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως για να καθοριστεί το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι συνθήκες της αγοράς.

Οι σχετικές εισηγήσεις για αναπροσαρμογή από 1ης Μαΐου έχουν φτάσει στο πρωθυπουργικό γραφείο και μαζί με τις αναφορές των κοινωνικών εταίρων, τις επιδόσεις του πληθωρισμού και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων συνεκτιμούνται, επισημαίνουν συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το κυρίαρχο σενάριο σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού προβλέπει αναπροσαρμογή μεταξύ 6% - 7%, γεγονός που θα τον φέρει πάνω από τα 700 ευρώ (από 663 ευρώ σήμερα), σε μία περίοδο έξαρσης της ακρίβειας και συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης.

Εφόσον επιβεβαιωθούν τα σενάρια, και με δεδομένο ότι ο κατώτατος μισθός έχει ήδη αυξηθεί 2% από την αρχή του έτους, θα πρόκειται για μια σωρευτική αύξηση της τάξης του 9%.