Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχουν σήμερα Erdogan - Trump για τη Συρία

Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχουν σήμερα Erdogan - Trump για τη Συρία

O τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα 22 Mαρτίου με τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu.

Όπως μεταδίδει η Hurriyet, o κ. Cavusoglu έκανε την αποκάλυψη σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για τη Συρία και όπως επισήμανε, αν οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή για την πόλη Μανμπίτζ, όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις, η Τουρκία θα προχωρήσει στην εκκαθάριση της πόλης από την πολιτοφυλακή των YPG που έχουν την υποστήριξη του PKK.

«Aν το σχέδιο αυτό δε συμφωνηθεί, η μόνη επιλογή που θα απομείνει θα είναι να εκκθαρίσουμε την περιοχή από τους τρομοκράτες. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τη Συρία, αλλά και για το Ιράκ», ανέφερε ο Cavusoglu.

Σημειώνεται ότι Τουρκία και ΗΠΑ βρίσκονται «σε συνεννόηση αλλά όχι ακόμα σε συμφωνία» για την τύχη της πόλης Μανμπίτζ μετά την απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων.

Ο Mevlut Cavusoglu επρόκειτο να συναντήσει τον μέχρι πρόσφατα υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson στις 19 Μαρτίου προκειμένου να συζητήσουν για έναν οδικό χάρτη σε σχέση με τη συριακή πόλη. Η τουρκική πλευρά θα ζητούσε την απόσυρση της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG και την επιστροφή των όπλων που δόθηκαν στους τρομοκράτες, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι. 

Φωτογραφία: AP