Τηλεφωνική επικοινωνία Πομπέο - Τσαβούσογλου, στο επίκεντρο η Αν. Μεσόγειος

Τηλεφωνική επικοινωνία Πομπέο - Τσαβούσογλου, στο επίκεντρο η Αν. Μεσόγειος

Δέκα ημέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο της Ε.Ε. με αντικείμενο τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και στον απόηχο της επιστροφής του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο είχε το βράδυ της Δευτέρας τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβόσουγλου. Αντικείμενο, σύμφωνα με το CNN Turk, οι εξελίξεις στην Αν.Μεσόγειο και στην Κύπρο και ενώ είχε προηγηθεί προ ημερών η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Λευκωσία.

Στις τότε δηλώσεις του, ο Πομπέο ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, προκειμένου να υπάρξει διάλογος αναφορικά με τα όσα διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ είχε εκφράσει την ανησυχία του για τις έκνομες δράσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο, επισημαίνοντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξορύξει τους πόρους της, προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Καθώς πλησιάζει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου, το τουρκικό καθεστώς φαίνεται πως ανεξάρτητα από τη διγλωσσία του, θα επιδιώξει να δείξει καλή συμπεριφορά ή έστω καλές προθέσεις, χωρίς ουδείς να αποκλείει ότι σύντομα θα αναζητήσει την ευκαιρία να ξαναρχίσει το παιχνίδι του blame game, επαναφέροντας την ένταση.

Από την πλευρά της Ελλάδας, η κυβέρνηση αποδέχεται να συζητήσει μόνο το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει διευκρινήσει ότι η συζήτηση, ως όρος, καλύπτει τόσο τις διερευνητικές επαφές όσο και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

AP Photo/Francisco Seco