Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ - φαρμακευτικών εν μέσω προβλημάτων διάθεσης εμβολίων στην ΕΕ

Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ - φαρμακευτικών εν μέσω προβλημάτων διάθεσης εμβολίων στην ΕΕ

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα έχει σήμερα συνομιλίες με στελέχη φαρμακευτικών προϊόντων, περιφερειακούς γερμανούς ηγέτες και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η ώθηση του εμβολιασμού στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τόσο το γαλλικό πρακτορείο όσο και το Reuters, η Καγκελάριος κάλεσε σε συνομιλίες (σε παν-γερμανικό επίπεδο) τους παρασκευαστές των εμβολίων, έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις για το αδιέξοδο που έχει προκύψει.

Η τηλεδιάσκεψη θα γίνει ύστερα από τη χθεσινή ανακοίνωση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ότι η AstraZeneca θα παραδώσει 9 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο τρίμηνο τους έτους. Η ΕΕ έχει εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη με τη φαρμακευτική από τότε που η AstraZeneca δήλωσε ότι μειώνει τον αριθμό των δόσεων που παραδίδονται στο μπλοκ λόγω προβλημάτων παραγωγής.

Η Φον Ντερ Λάιεν είπε αργά την Κυριακή ότι η AstraZeneca θα ξεκινήσει τις παραδόσεις μία εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο και θα επεκτείνει την παραγωγή. 

Ξεχωριστά, η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν τη Δευτέρα ότι, θα παράγουν άλλα 75 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τους για την ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο. Οι δύο εταιρείες "επιστρέφουν στο αρχικό πρόγραμμα παράδοσης δόσης εμβολίου" στην ΕΕ μετά από τροποποιήσεις στο εργοστάσιο του Βελγίου, δήλωσε η BioNTech.

"Βρισκόμαστε τώρα σε συζητήσεις με πρόσθετους εξειδικευμένους συνεργάτες για πιθανές νέες συμφωνίες" για να ενισχύσουμε περαιτέρω την ικανότητα του ευρωπαϊκού δικτύου παραγωγής μας, δήλωσε ο Διευθύνων Οικονομικός Διευθυντής της BioNTech Σιερκ Πετινγκ σε μια δήλωση μέσω email.

Οι παραδόσεις αυτές αφορούν στην εκ των υστέρων παραγγελία πλέον των 200 εκατ. δόσεων εμβολίων από την ΕΕ στη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, που συνεργάζεται με την Pfizer.