Τι παρενέργειες να περιμένουμε μετά τον εμβολιασμό και πως αντιμετωπίζονται

Τι παρενέργειες να περιμένουμε μετά τον εμβολιασμό και πως αντιμετωπίζονται

Με 64.421 εμβολιασμούς να έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στο τελευταίο 24ωρο και χιλιάδες νέους ηλικίας 30-39 ετών και 40-44 ετών να έχουν ήδη εγγραφεί στην πλατφόρμα και να έχουν ξεκινήσει να εμβολιάζονται άμεσα με το σκεύασμα της AstraZeneca, πληθαίνουν οι αναρτήσεις στα social media με εμβολιασμένους πολίτες που κοινοποιούν την εμπειρία τους και τα συμπτώματα που εμφάνισαν για να ενημερώσουν γνωστούς και φίλους.

Για την αποφυγή συγχύσεων και παρα-πληροφόρησης το Liberal.gr ρωτά την καθηγήτρια παιδιατρικής Ιωάννα Παυλοπούλου από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τι παρενέργειες να περιμένουμε μετά από κάθε εμβόλιο, ώστε να μην πιαστούμε εξαπίνης, να είμαστε προετοιμασμένοι, για να μην ανησυχούμε και χωρίς λόγο.

- Κάθε εμβόλιο συνοδεύεται από διαφορετικές παρενέργειες ή είναι κοινές για όλα;

Οι περισσότερες παρενέργειες που ενδέχεται να εμφανιστούν μετά τους covid εμβολιασμούς είναι κοινές για όλα τα εμβόλια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που αφορούν το mRNA εμβόλιο της Pfizer. Από τα αναμενόμενα συμπτώματα, αυτά που έχουν καταγραφεί κυρίως μετά το εμβόλιο της Pfizer οι ταχυπαλμίες και το οίδημα (πρήξιμο) των αρθρώσεων, όπως και οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

- Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες που μπορούν να εμφανιστούν μετά τον covid εμβολιασμό;

Περιμένουμε καταρχάς κάποιες μικρές παρενέργειες στο σημείο της ένεσης, όπως πόνο, οίδημα (πρήξιμο) και ερυθρότητα. Επίσης περιμένουμε πυρετό, μυαλγίες, αίσθημα κόπωσης και πονοκέφαλο, μετά από όλα τα εμβόλια covid καθώς και πρήξιμο στις αρθρώσεις, ταχυκαρδίες και σοβαρές αλλεργίες που ωστόσο έχουν παρατηρηθεί κυρίως με το εμβόλιο της Pfizer.

- Πόσο διαρκούν αυτά τα συμπτώματα και πότε είναι εντονότερα;

Οι συνήθεις παρενέργειες διαρκούν συνήθως μέχρι δύο εικοσιτετράωρα και μετά υποχωρούν. Κατά κανόνα οι ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό είναι πιο συχνές μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου και στα νεαρότερα άτομα.

- Υπάρχουν συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Ναι υπάρχουν παρενέργειες που σχετίζονται με το πολύ σπάνιο σύνδρομο της θρόμβωσης με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων (θρομβοπενία) το οποίο έχει παρατηρηθεί μετά τον εμβολιασμό με τα εμβόλια του ιικού φορέα (Astra Zeneca και Johnson and Johnson)

Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν εκχυμώσεις (μελανιές) και πετέχιες (μικρές κοκκινίλες σαν το κεφαλάκι της καρφίτσας), πονοκέφαλος που επιμένει 3-4 μέρες ή που υποχωρεί και μετά επανέρχεται, πρήξιμο στα πόδια, πόνο στην κοιλιά, πόνο στο στήθος, δύσπνοια και θολή όραση. Αν παρουσιάσουμε αυτά τα συμπτώματα μια έως δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με την 1η δόση, ενημερώνουμε αμέσως τον γιατρό μας καθώς υπάρχει θεραπεία, ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος.

- Τι δεν πρέπει να κάνουμε πριν ή μετά τον εμβολιασμό;

Δεν πρέπει να παίρνουμε προκαταβολικά παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη και φυσικά ούτε αντιπηκτικά! Επίσης την εποχή του εμβολιασμού δεν σταματάμε την αγωγή που παίρνουμε αν πάσχουμε από κάποιο χρόνιο νόσημα και παραμένουμε σε επαφή με τον γιατρό μας. Είναι σημαντικό να συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες του και να μην κάνουμε τον γιατρό του εαυτού μας.

- Πώς αντιμετωπίζουμε τις συνηθισμένες παρενέργειες;

Αν εμφανίσουμε μυαλγίες και πυρετό που δεν τον αντέχουμε- όχι απλά δέκατα- μπορούμε να πάρουμε αντιπυρετικό. Να θυμόμαστε πως τα συμπτώματα και ή όποια κακοδιαθεσία υποχωρούν σε 48 ώρες το πολύ.

- Υπάρχουν διατροφικοί περιορισμοί για τις ημέρες μετά τον εμβολιασμό;

Όχι και κακώς έχουν υπάρξει τέτοιες φήμες, ότι δεν πρέπει να φάμε συγκεκριμένα τρόφιμα. Μπορούμε να φάμε τα πάντα και ψάρι και αυγό και ξηρούς καρπούς, όλα επιτρέπονται. Επίσης μπορούμε να πιούμε αλκοόλ με μέτρο-φυσιολογική ποσότητα, όχι παρεκτροπές. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να πίνουμε άφθονο νερό γιατί πρέπει να είναι ενυδατωμένος ο οργανισμός μας.