Τι είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού - Σε τι θα χρησιμεύει

Τι είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού - Σε τι θα χρησιμεύει

Απαντήσεις σχετικά με το έγγραφο που θα φέρουμε μαζί μας και θα εγγυάται το ότι έχουμε λάβει το εμβόλιο αλλά και για τις πιθανές του χρήσεις έδωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Φαρμακολογίας, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. Την ίδια στιγμή γίνονται ετοιμασίες και διαβουλεύσεις και για την ψηφιοποίηση του, βάσει και των  ευρωπαϊκών οδηγιών για τα προσωπικά δεδομένα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ.  Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, τόνισε ότι το πιστοποιητικό θα εγγυάται την ανοσία, και θα χορηγείται με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, ενώ εκτίμησε πως «σε μία ανοιχτή κοινωνία όπως η δική μας ή η ευρωπαϊκή θα προστατέψει από φαινόμενα όπως "δεν μπαίνεις μέσα, πχ στο θέατρο, αν δεν έχεις εμβολιαστεί"».

Αυτό που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι το θα πρέπει να φέρουμε πάντα μαζί μας το πιστοποιητικό. 

Σημειώνεται ότι όπως τόνισε χθες ο Γενικό Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, οι πολίτες που θα εμβολιάζονται με την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης θα μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για δική τους αποκλειστικά χρήση.

Προς το παρόν, σχετικό έγγραφο δίδεται στους υγειονομικούς οι οποίοι εμβολιάζονται κυρίως για λόγους καταγραφής και προτεραιοποίησης.

Δείτε το έγγραφο που παρουσίασε το OPEN:


Στο έγγραφο υπάρχει το όνομα του πολίτη που έκανε το εμβόλιο, το ΑΜΚΑ του, το όνομα της εταιρείας του εμβολίου που έκανε, η ημερομηνία εμβολιασμού του αλλά και η ημερομηνίας της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο διάστημα είχε ζητηθεί από τους εργαζομένους στο ΕΣΥ να δηλώσουν την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν προκειμένου να προχωρήσει ο προγραμματισμός.

Η προσοχή των αρμοδίων αρχών για την στιγμή πάντως, είναι στραμμένη στην ολοκλήρωση της προετοιμασίας για την δυνατότητα χορήγησης ψηφιακού πιστοποιητικού. Ο σχεδιασμός προχωρά με ταχείς ρυθμούς καθώς η Πολιτεία πρέπει να είναι έτοιμη και εν συνεχεία να προσαρμόσει την διαδικασία στις όποιες επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες για τα προσωπικά δεδομένα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Θα υπάρχει σίγουρα απόδειξη εμβολιασμού, αλλά το θέμα πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε επίπεδο Ένωσης, γιατί εμπλέκονται οι ευρωπαϊκές αρχές και το GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ)».