Τι ακριβώς είναι τα βιώσιμα ελαστικά αυτοκινήτων;
Αυτοκίνητο

Τι ακριβώς είναι τα βιώσιμα ελαστικά αυτοκινήτων;

Το φυσικό καουτσούκ είναι ένα βασικό για πολλά προϊόντα υλικό που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, όπως οι μπότες και τα στρώματα. Περίπου έξι εκατομμύρια μικροκαλλιεργητές σε όλο τον κόσμο είναι υπεύθυνοι για το άνω του 80% της παγκόσμιας καλλιέργειας φυσικού καουτσούκ.

Στη λεγόμενη ζώνη καουτσούκ στις τροπικές περιοχές, καλλιεργούν φάρμες σε εκτάσεις ενός έως δύο εκταρίων, σε ευρεία ποικιλία συνθηκών. Επομένως, η μεγάλη πρόκληση είναι να συμφωνηθούν ενιαίες συνθήκες καλλιέργειας με όλες αυτές τις ανεξάρτητες φάρμες, ο αριθμός των οποίων είναι κάποια εκατομμύρια.

Το μεγαλύτερο και με διαφορά μερίδιο φυσικού καουτσούκ που καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο προορίζεται για την παραγωγή ελαστικών. Η υψηλή ελαστικότητα και αντοχή το καθιστούν αυτή τη στιγμή αναντικατάστατο στην εν λόγω χρήση.

Μια «οικολογική» πιστοποίηση υψηλών προδιαγραφών

Ως ανεξάρτητος οργανισμός, το Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών (Forest Stewardship Council – FSC) ένα αναπτύξει, τα τελευταία χρόνια, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο και αυστηρό πρότυπο πιστοποίησης που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο για μία περιβαλλοντικά κατάλληλη, κοινωνικά επωφελή και οικονομικά βιώσιμη διαχείριση των δασών. Ο οργανισμός του οποίου το σήμα FSC είναι αναγνωρισμένο στη βιομηχανία ξύλου και χάρτου, εφαρμόζει αυτό το πρότυπο και σε προϊόντα που κατασκευάζονται από φυσικό καουτσούκ.

Το νέο ελαστικό P ZERO 22 ιντσών∗ έχει γίνει τώρα το πρώτο στον κόσμο ελαστικό που πιστοποιείται με το περίοπτο σήμα FSC. Για να κερδίσει αυτή την πιστοποίηση, η Pirelli προσάρμοσε το αμερικανικό εργοστάσιό της στη Ρώμη (Rome) της πολιτείας Georgia, για την παραγωγή ελαστικών από πιστοποιημένο κατά FSC® φυσικό καουτσούκ και ρεγιόν, ένα υλικό που προέρχεται από κορμούς δέντρων και διάφορα γεωργικά απόβλητα και χρησιμοποιείται για την κατασκευή του σκελετού των ελαστικών.

«Πριν καν φτάσει στο δρόμο, η βιώσιμη κινητικότητα ξεκινά από τις πρώτες ύλες. Με το πρώτο στον κόσμο ελαστικό πιστοποιημένο κατά FSC, η Pirelli για μία ακόμα φορά καταδεικνύει τη δέσμευσή της στην επιδίωξη όλο και πιο απαιτητικών στόχων σε επίπεδο βιωσιμότητας, αποδεικνύοντας ότι διερευνά συνεχώς καινοτόμα υλικά και τις πιο προηγμένες διαδικασίες παραγωγής.» δήλωσε με αφορμή την έναρξη της παραγωγής του βιώσιμου ελαστικού ο Giovanni Tronchetti Provera, Ανώτερος Αντιπρόεδρος στον τομέα Βιωσιμότητας & Μελλοντικής Κινητικότητας της Pirelli.

Pirelli και BMW μαζί για τη βιωσιμότητα

Από την αμερικανική Ρώμη, τα ελαστικά μεταφέρονται προς παράδοση στο Εργοστάσιο του BMW Group στο Spartanburg, που απέχει περίπου 370 km, και τοποθετούνται στην BMW X5 Plug-in Hybrid. Ο αστερίσκος (∗) στο όνομα υποδηλώνει ότι το νέο ελαστικό ικανοποιεί τις αυστηρές απαιτήσεις απόδοσης του BMW Group, μεταξύ των οποίων η πολύ χαμηλή αντίσταση κύλισης και το επίπεδο θορύβου.

Το BMW Group, λοιπόν, γίνεται ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο που εφοδιάζει τα οχήματά του με ελαστικά από πιστοποιημένο φυσικό καουτσούκ και ρεγιόν. Η εταιρεία θα προμηθεύεται ελαστικά 22 ιντσών σε πρώτη φάση αποκλειστικά από την Pirelli και από φέτος τον Αύγουστο θα τα χρησιμοποιεί στην BMW X5 xDrive45e Plug-in-Hybrid (συνδυασμένη κατανάλωση καυσίμου: 1,7-1,2 lit./100 km [WLTP]).

«Ως premium κατασκευαστής, το ΒMW Group φιλοδοξεί να δείξει το δρόμο προς τη βιωσιμότητα και να αναλάβει τις ευθύνες του», δήλωσε σχετικά ο Dr. Andreas Wendt, μέλος Δ.Σ. της BMW AG υπεύθυνος τμήματος Αγορών και Δικτύου Προμηθευτών.

«Έχουμε δεσμευτεί στη βελτίωση της καλλιέργειας του φυσικού καουτσούκ και στην αύξηση της διαφάνειας στο δίκτυο προμηθευτών από το 2015. Η χρήση ελαστικών από πιστοποιημένο φυσικό καουτσούκ είναι ένα πρωτοποριακό επίτευγμα για τη βιομηχανία μας. Με αυτό τον τρόπο, βοηθάμε στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των δασών για την αντιστάθμιση των ρύπων που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή».

Η χρήση των πρώτων ελαστικών από πιστοποιημένο, βιώσιμο φυσικό καουτσούκ και ρεγιόν στο BMW Group είναι αποτέλεσμα της εκτενούς δέσμευσης της εταιρείας στον τομέα αυτό. Το 2019, το BMW Group ένωσε τις δυνάμεις του με διάσημους κατασκευαστές ελαστικών, ΜΚΟ, παραγωγούς καουτσούκ και καταναλωτές στη δημιουργία της πρωτοβουλίας Global Platform for Sustainable Natural Rubber (GPSNR) – Παγκόσμια Πλατφόρμα για Βιώσιμο Φυσικό Καουτσούκ. Στην πρωτοβουλία αυτή εκπροσωπούνται και μικροί καλλιεργητές.

Η GPSNR έχει δεσμευτεί στη βελτίωση κοινωνικών και περιβαλλοντικών συνθηκών για την καλλιέργεια φυσικού καουτσούκ και την προώθηση της βιωσιμότητας. Επίσης, εφαρμόζει μέτρα για να σταματήσει η αποψίλωση των δασών και να αυξηθεί η διαφάνεια των προμηθευτικών αλυσίδων. Η GPSNR αυτή τη στιγμή απαριθμεί πάνω από 100 μέλη, που είναι υπεύθυνα για το 50% περίπου της παγκόσμιας αγοράς φυσικού καουτσούκ.

Από την πλευρά του FSC, o Jeremy Harrison, Chief Markets Officer, πρόσθεσε ότι: «Το νέο Ελαστικό Pirelli με πιστοποίηση FSC είναι ένα σημαντικό ορόσημο στο δρόμο για την επίτευξη οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων σε όλη την αξιακή αλυσίδα του φυσικού καουτσούκ. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προόδου που βάζει φρένο στην αποψίλωση των δασών και στηρίζει τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής».