Θεσσαλονίκη: Κατάληψη σε σχολείο - Μαθητής δεν δεχόταν να κάνει self test

Θεσσαλονίκη: Κατάληψη σε σχολείο - Μαθητής δεν δεχόταν να κάνει self test

Κατάληψη πραγματοποιούν από το πρωί μαθητές στο 1ο Γενικό Λύκειο Ευόσμου ως συμπαράσταση σε συμμαθητή που δεν δέχθηκε να κάνει self test και να ακολουθήσει την διαδικασία που προβλέπεται για την είσοδο στο σχολείο.

Ειδικότερα χθες σημειώθηκε ένταση μεταξύ μητέρας μαθητή και του διευθυντή για το γεγονός ότι ο γιος τους δεν γινόταν δεκτός στο σχολείο χωρίς αρνητικό self test και μάλιστα κατατέθηκε μήνυση από την οικογένεια.

Οι μαθητές έχουν βάλει λουκέτα σε όλες τις εισόδους και δεν επιτρέπουν να μπει κανείς.

Οι περισσότεροι μαθητές του σχολείου ωστόσο δεν συμμετέχουν στην κατάληψη στην οποία προχώρησε μικρή ομάδα μαθητών.

Η κα Σοφία Ρωμαίουη μητέρα από την οποία ξεκίνησε το θέμα μιλώντας στο MEGA, είπε:  «Έχω περάσει και εγώ κορονοϊό, με όλα τα συμπτώματα, δύσκολα. Είμαι μητέρα ενός παιδιού ανήλικου της Α' Λυκείου, 15 ετών. Είναι καλός μαθητής και εδώ και τρεις ημέρες δεν μπορεί να μπει στην τάξη να κάνει μάθημα. Με βάση το νόμο του Συντάγματος Α 120 απαγορεύεται κάθε ιατρική πράξη στο παιδί χωρίς τη συγκατάθεση του γονέα. Η ένστασή μου είναι ότι δεν γνωρίζουμε την αξιοπιστία των self tests. Δε γνωρίζουμε τι μπορεί να εμπεριέχουν που μπορεί να είναι επιβλαβές για τον οργανισμό των παιδιών μας. Τα παιδιά μας δεν είναι πειραματόζωα. Δεν ξέρουμε τι εξέλιξη θα έχει στον οργανισμό αυτό το self test. Εγώ είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, έχω τελειώσει και νοσηλευτική. Έχω στην οικογένειά μου γιατρούς και γνωρίζω κάποια πράγματα από μέσα. Και εγώ τους γιατρούς εμπιστεύομαι. Υπάρχουν γιατροί που αντιδρούν. Υπάρχει νόμος που κατοχυρώνει το δικαίωμά μας. Δεν αρνούμαι να κάνει το παιδί μια σωστή μοριακή εξέταση σε ένα εργαστήριο. Εδώ όμως ζητάνε από το σχολείο self test». 

Μάλιστα, η κα Ρωμαίου πρόσθεσε ότι έχει κάνει μήνυση προς τη διοίκηση του σχολείου «και κατά παντός υπευθύνου για αυτή την ψυχολογική διαδικασία που βάζουν τα παιδιά μας, για τα ατομικά δικαιώματα της ελευθερίας του ατόμου. Βεβαίως συμβουλεύτηκα δικηγόρο. Δε θέλουμε τα παιδιά μας να μπουν και να απομονωθούν σε δομές αν βγουν θετικά. Ακριβώς έτσι είναι. Τα παιδιά έχουν το σπίτι και το περιβάλλον τους».