Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη - Τ. Ερντογάν αύριο στο Λονδίνο

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη - Τ. Ερντογάν αύριο στο Λονδίνο

Συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι η συμφωνία με τη Λιβύη «είναι σε ισχύ».

Τη συνάντηση επιβεβαίωσε και το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με το οποίο η συνάντηση προγραμματίστηκε για αύριο Τετάρτη στις 4.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας).

Από την ελληνική πλευρά, στη συνάντηση θα παρευρεθούν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος καθώς και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η συνάντηση οριστικοποιήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας ύστερα από αίτημα της τουρκικής πλευράς.

Από την πλευρά του ο Τ. Ερντογάν, σχολιάζοντας πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο σε δημοσιογράφους τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα ζητήσει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβυής, ανέφερε πως θα μεταφέρει στον κ. Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει τα μέτρα που θέλει, όμως και η Άγκυρα θα λάβει τα δικά της μέτρα.

«Θα συναντηθώ με τον Μητσοτάκη στο Λονδίνο, θα του μεταφέρω τις θέσεις μας», σημείωσε ο κ. Ερντογάν για να προσθέσει: «Η Ελλάδα μπορεί να λάβει τα μέτρα που θέλει, αλλά κι εμείς έχουμε δικαίωμα να λάβουμε τα μέτρα που θέλουμε. Θα κάνουμε ό, τι είναι αναγκαίο». Παράλληλα, τόνισε πως η συμφωνία με τη Λιβύη «είναι σε ισχύ». «Οι προσπάθειες της Ελλάδας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου δεν μας επηρεάζουν», συμπλήρωσε.

«Εάν το θέμα τεθεί στην ατζέντα (σ.σ.: του ΝΑΤΟ), θα τους πούμε ότι αυτό που έκαναν η Λιβύη και η Τουρκία απορρέει από κυριαρχικά τους δικαιώματα και δεν θα τα συζητήσουμε μαζί τους», τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ακολούθως ο κ. Ερντογάν επισήμανε πως ότι ο πρέσβης της Λιβύης ενδέχεται να αποχωρήσει από την Αθήνα πριν τον απελάσουν.

«Απειλούν τη Λιβύη ότι θα διώξουν τον πρέσβη της», υπογράμμισε ο Τούρκος Πρόεδρος, «αλλά μπορεί η Λιβύη να τον αποσύρει νωρίτερα, πριν το κάνουν οι Έλληνες».

O κ. Ερντογάν χαρακτήρισε κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας και της Λιβύης τη μεταξύ τους συμφωνία για την ΑΟΖ, κάτι που όπως είπε θα μεταφέρει και στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. 

Presidential Press Service via AP, Pool