Τέσσερις ξένοι οίκοι και τράπεζες βλέπουν «έκρηξη» της οικονομίας με 5%-6% το 2021

Τέσσερις ξένοι οίκοι και τράπεζες βλέπουν «έκρηξη» της οικονομίας με 5%-6% το 2021

Άλμα ανάπτυξης προβλέπουν τράπεζες και επενδυτικοί οίκοι, που βάζουν τον πήχη έως και σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με αυτά της ελληνικής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για επιδόσεις της τάξης του 5% και 6%.

Την ίδια στιγμή που το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του υπ. Οικονομικών μιλά για ανάπτυξη 3,6%, όπως και το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους στην Βουλή, οίκοι αξιολόγησης και τράπεζες ανεβάζουν τον πήχη πολύ υψηλότερα.

Η DBRS προβλέπει 5%, η Εθνική Τράπεζα 5,7%, η Τρ. Πειραιώς 6,3%, ενώ η Scope Ratings κάνει λόγο ακόμη και για 6,5%. Εκτιμήσεις που αποδίδονται στην έκρηξη των επενδύσεων, της ισχυρή αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, την υψηλότερη κατανάλωση και μια καλύτερη τουριστικής περιόδου.

Αν και το υπ. Οικονομικών κρατά χαμηλότερα τις προσδοκίες, εντούτοις οι πιο ισχυρές εκτιμήσεις έναντι των αρχικών από ξένους οίκους και τράπεζες δείχνουν ότι η φετινή χρονιά μπορεί να «εκραγεί» ακόμη και φέτος με ρυθμούς 6,3%.

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω πράξη και να συνεχιστούν οι ενθαρρυντικές για το μέλλον οικονομικές προβλέψεις θα πρέπει να δούμε μία σειρά θετικών εξελίξεων. Η πρώτη σχετίζεται με τη διαχείρισή της πανδημίας, τον τελικό της αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία και φυσικά να μην επανακάμψει από το φθινόπωρο. Το βασικό σενάριο των αναλυτών είναι ότι οδεύουμε σε αποκλιμάκωση και πως δύσκολα θα ξαναδούμε τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα του περασμένου 15μηνου.

Η δεύτερη αφορά την ομαλή εκτέλεση των έργων του Σχεδίου Ανάκαμψης, καθώς μόνο έτσι θα πέσουν στην αγορά δεκάδες δισεκατομμύρια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΤτΕ έχει προβλέψει ότι η επίδραση των έργων αλλά και των μεταρρυθμίσεων του Σχεδίου θα φτάσει να δώσει ώθηση 7% στο ΑΕΠ το 2026.

Επιπλέον, τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζονται, ενώ ένα άλλο πεδίο είναι αυτό των τραπεζών όπου οι ξένοι οίκοι περιμένουν να δουν την πολυπόθητη μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό.

Τι προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο

Καλά πάντως νέα για την οικονομία, εκρηκτική ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα περιλαμβάνει και το Μεσοπρόθεσμο για την ελληνική οικονομία ως το 2025. Η εκτίμηση είναι ότι η ανεργία από 16,3% φέτος, θα υποχωρήσει στο 11,1% το 2025, όσο δηλαδή ήταν προτού ξεκινήσουν τα μνημόνια. Στις παραδοχές για τους βασικότερους δείκτες, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει:

  • 88,4% αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στην 5ετία λόγω υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (30,5 δισ. ευρώ)
     
  • 10%, αύξηση της τελικής ζήτησης σωρευτικά
     
  • 42,5%, σωρευτική άνοδο των εξαγωγών την ίδια περίοδο
     
  • 7% αύξηση των επενδύσεων με μοχλό τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης και... 30% το 2022 για να συνεχίσουν μια εκρηκτική πορεία και τα επόμενα χρόνια

Συγκεκριμένα, το Μεσοπρόθεσμο κάνει λόγο για αύξηση 12,3% των επενδύσεων το 2023, 10,8% το 2024 και 7,4% το 2025.

Το ίδιο διάστημα η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί σωρευτικά κατά 5,8% και η ανεργία να μειωθεί συνολικά κατά 5,2%, από το 16,3% φέτος στο 11,1% το 2025.

Οι 5 στρατηγικοί στόχοι

Σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών, πέντε είναι οι μεσοπρόθεσμοι στρατηγικοί στόχοι της οικονομικής πολιτικής:

1. Υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης με αρχή το 2021

2. Έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας το 2022

3. Επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσα στο 2024

4. Επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας και ικανοποιητικών πρωτογενών πλεονασμάτων Στην κατεύθυνση αυτή προβλέπεται δημοσιονομική βελτίωση από το 2022 και ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023

5. Επίτευξη επενδυτικής βαθμίδα μέσα στο 2023