Τέσσερις μεγαλογιατροί δημόσιων νοσοκομείων «μίζαραν» 11,5 εκατ. ευρώ σε 6 χρόνια

Τέσσερις μεγαλογιατροί δημόσιων νοσοκομείων «μίζαραν» 11,5 εκατ. ευρώ σε 6 χρόνια

Ζημία άνω των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ την εξαετία 2000-2006 φέρονται να προκάλεσαν, μεταξύ άλλων, τέσσερις μεγαλογιατροί δημόσιων νοσοκομείων, συμμετέχοντας στο σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της βρετανικής εταιρείας ορθοπεδικών ειδών και νοσοκομειακού υλικού Depuy, θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση-καταπέλτη, οι συνολικά 23 κατηγορούμενοι (πέντε απαλλάχτηκαν και δυο απεβίωσαν) μεταξύ των οποίων εννέα στελέχη της βρετανικής εταιρείας και οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους στην Ελλάδα, τέσσερις γιατροί ­ στελέχη σε δημόσια νοσοκομεία και δέκα ακόμη άτομα, επιχειρηματίες και συνεργάτες τους, «μίζαραν» 114 νοσοκομεία της Αθήνας προκαλώντας ζημία στο δημόσιο. Οι κατηγορούμενοι ζητείται να δικαστούν κατά περίπτωση για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, δωροδοκία υπαλλήλου κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Τον τελικό λόγο όμως έχει το συμβούλιο Εφετών.

Το κόλπο, σύμφωνα με την εισαγγελέα, αφορά γιατρούς που φέρονται να δωροδοκήθηκαν με χρηματικά ποσά και άλλες παροχές και δώρα για να χρησιμοποιούν στις χειρουργικές επεμβάσεις ορθοπεδικά είδη (ειδικά επιθέματα και εμφυτεύματα γονάτων, ισχίων, τραύματος και σπονδυλικής στήλης) της βρετανικής εταιρείας, τα οποία πωλούνταν υπερκοστολογημένα κατά 35%! Το μερίδιο των γιατρών, σύμφωνα με την εισαγγελέα, ήταν στο 20% και η διαφορά ανάμεσα στα ποσά των υλικών, που χρεώνονταν υπερκοστολογημένα και στην πραγματική εμπορική τους αξία ήταν 11.593.452,80 ευρώ, όσο ακριβώς εκτιμάται η ζημία του δημοσίου.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση γιατρού που πέραν των αμοιβών (π.χ. το 2003 34.367,17 ευρώ, το 2004 68.000,89 ευρώ και το 2005 42.634,58 ευρώ) πήρε και παροχές σε… είδος, όπως εισιτήρια για συνέδριο στο Ελσίνκι, εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη, εισιτήρια για συνέδριο στην Κούβα κλπ.

Επίσης από την ανάκριση αλιεύθηκε email στις 13/11/2000 ενός κατηγορούμενου προς Βρετανό συγκατηγορούμενό του, στο οποίο αναφέρει επί λέξει:  «Όπως γνωρίζεις, αυτά τα λεφτά είναι κίνητρα μετρητών και πληρώνονται καθαρά στους αποδέκτες...» ζητώντας ουσιαστικά συνολικό ποσό 1.600.000 δολαρίων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2001 για να το διανείμει.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι στη λίστα με τα 114 νοσοκομεία τα οποία πλήρωσαν υπερκοστολογημένα υλικά είναι το ΚΑΤ και το Παπανικολάου με διαφορά υπεκοστολόγησης περί το 1,5 εκατομμύριο ευρώ έκαστο κατά τη διάρκεια της εξαετίας.