Τέσσερα χρόνια Τραμπ εναντίον αθλητισμού

Τέσσερα χρόνια Τραμπ εναντίον αθλητισμού

Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ συχνά χρησιμοποίησαν τη δύναμη του αθλητισμού για να ενώσουν τους Αμερικανούς. Από τον Ρούζβελτ που έγραψε στον Κομισάριο του MLB του μπέιζμπολ, να συνεχιστεί η λίγκα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Νίξον που ήξερε πως η αγάπη του για το NFL, το αμερικάνικο ποδόσφαιρο, θα τον έκανε πιο δημοφιλή, στον Τζορτζ Μπους τον νεότερο που επτά εβδομάδες μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου έριξε την πρώτη μπαλιά σε ματς των Γιάνκις της Νέας Υόρκης, ως μια συμβολική πράξη «εναντίον του εχθρού», όπως παραδέχθηκε αργότερα. Αλλά και ο Μπαράκ Ομπάμα που είχε και έχει εξαιρετικές σχέσεις με αθλητές.

Οταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του, η αρχική εντύπωση ήταν πως θα ακολουθούσε το ίδιο μονοπάτι. Αλλωστε, ως επιχειρηματίας ασχολούνταν με το γκολφ, ενώ είχε παρελθόν και στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο (NFL). Πήρε, επίσης, μια ομάδα και προσπάθησε να αγοράσει πολλές φορές άλλες, ενώ έδωσε 11 εκατομμύρια δολάρια στον μποξέρ Μάικ Τάισον για ν' αγωνιστεί στο καζίνο του στην Ατλάντικ Σίτι το 1988. Γνώριζε την δύναμη του αθλητισμού.

Ωστόσο, οι δημόσιες διαμάχες του με τους αθλητές ήταν μια... σταθερά στα τέσσερα χρόνια της κυβέρνησής του. Και άρχισαν από πολύ νωρίς. Κάποιες λίγκες έκαναν μποϊκοτάζ στα ξενοδοχεία του. Είχαν περάσει μόλις εννιά μήνες θητείας όταν επιτέθηκε στους παίκτες του NFL, συμπεριλαμβανομένου του Κόλιν Κάπερνικ, επειδή γονάτιζαν. «Πάρτε αυτόν τον π... γιο από το γήπεδο τώρα», είπε σε μια συγκέντρωση παροτρύνοντας ουσιαστικά, τους ιδιοκτήτες των ομάδων να απολύσουν τους συγκεκριμένους παίκτες.

Καθώς το twitter ήταν ο κύριος τρόπος επικοινωνίας του, έγινε και το μέρος όπου μείωνε τους αθλητές. Εκεί προκάλεσε τη Μέγκαν Ράπινο να «τελειώσει την δουλειά» και να φέρει το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών στο ποδόσφαιρο το 2019. Εκεί τα έβαλε με το NBA για τα ποσοστά τηλεθέασής του μετά το κίνημα «Black Lives Matter». Από το twitter απέσυρε τις προσκλήσεις για την παραδοσιακή επίσκεψη στον Λευκό Οίκο των ομάδων που κατέκτησαν πρωταθλήματα όπως οι Φιλαντέλφια Ιγκλς (NFL) και οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριος (ΝΒΑ). Κι όταν η ποδοσφαιρική ομάδα του Κολεγίου Κλέμσον τον επισκέφθηκε αφού πήρε το εθνικό πρωτάθλημα, το γεύμα ήταν fast food. Η σχέση του με τον αθλητισμό έγινε meme στο διαδίκτυο. Τώρα, οι παίκτες των πρωταθλητών του ΝΒΑ, Λος Αντζελες Λέικερς, και των Λος Αντζελες Ντότζερς, πρωταθλητών του μπέιζμπολ, δηλώνουν χαρούμενοι να επισκεφθούν τον Τζο Μπάιντεν.

Η οργή του Τραμπ στρεφόταν στους αθλητές και των αθλητών και των προπονητών σ' εκείνον. Οι κόουτς του ΝΒΑ, Γκρεγκ Πόποβιτς (Σαν Αντόνιο Σπερς) και Στιβ Κερ (Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς) ήταν από τους πρώτους. Μάλιστα, στους κύκλους του ΝΒΑ, μεταξύ σοβαρού και αστείου, δημιουργήθηκαν μπλουζάκια προωθώντας την... κοινή υποψηφιότητά τους για τον Λευκό Οίκο για το 2020! Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, που του άσκησε σκληρή κριτική σε όλη την διάρκεια της θητείας του, τον αποκάλεσε "αλήτη". Ακόμη πιο ισχυρή ήταν η πολιτική στάση των παικτριών του WNBA, της γυναικείας λίγκας μπάσκετ, που κάλεσαν τον κόσμο να ψηφίσει Δημοκρατικούς υποψήφιους στις εκλογές των γερουσιαστών της Τζόρτζια. Επιθέσεις εξαπέλυσαν και οι παίκτες του NFL γνωρίζοντας πως η πλειονότητα των ιδιοκτητών των ομάδων είναι υποστηρικτές του Τραμπ ή ακόμη και φίλοι του. Κι όταν επισκέφθηκε τον τελικό του μπέιζμπολ μεταξύ των Γουάσινγκτον Νάσιοναλς και των Χιούστον Αστρος, το κοινό τον αποδοκίμασε.

Το γκολφ έμεινε μακριά από όλα αυτά στο μεγαλύτερο μέρος της 4ετίας. Συνέχισαν τα τουρνουά στις πίστες γκολφ του Προέδρου, ενώ κι εκείνος έπαιξε με αστέρες όπως ο Τάιγκερ Γουντς, ο Ρόρι ΜακΙλροι και ο Ντάστιν Τζόνσον. Ο πρώτος βραβεύτηκε και με το Μετάλλιο της Ελευθερίας το 2019. Πρόσφατα μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο, ο προπονητής των Νιού Ινγκλαντ Πέιτριοτς, Μπιλ Μπέλιτσικ, αρνήθηκε να παραλάβει το ίδιο μετάλλιο, σε αντίθεση με δύο διάσημους γκόλφερς, τον Γκάρι Πλέιερ και την Ανίκα Σόρενσταμ. Το σπορ, τελικά, τού γύρισε την πλάτη. Δεν θα διεξαχθεί αγώνας στην πίστα του στο Νιού Τζέρζι το 2022 σε μια προσπάθεια της PGA, που διοργανώνει τα μεγαλύτερα τουρνουά στις ΗΠΑ, να προστατεύσει τη μάρκα της. Σύμφωνα με τους The New York Times, τα νέα εξόργισαν τον Τραμπ. Πλέον δεν έχει twitter πια για να γράψει.