Τελεσίγραφο Μέρκελ σε Ευρωβουλή για Ταμείο Ανάκαμψης - προϋπολογισμό

Τελεσίγραφο Μέρκελ σε Ευρωβουλή για Ταμείο Ανάκαμψης - προϋπολογισμό

Να επιδείξουν «δημιουργικό πνεύμα» και να χρησιμοποιήσουν την «φαντασία» τους προκειμένου να επέλθει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, κάλεσε τους ηγέτες των «27» ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Νταβίντ Σασόλι. Η απάντηση, ωστόσο, που έλαβε από την προεδρεύουσα (για το τρέχον εξάμηνο) Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και από τη συντριπτική πλειοψηφία των ηγετών που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής, μάλλον τον... πάγωσε και δεν του άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Η συμφωνία που επετεύχθη δύσκολα τον περασμένο Ιούλιο, μετά από μαραθώνια διαπραγμάτευση τεσσάρων ημερών, δεν πρόκειται να αλλάξει και οι κυβερνήσεις δεν είναι διατεθειμένες να ανοίξουν πάλι το θέμα επί της ουσίας, ήταν το μήνυμα που έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος στον Ιταλό πολιτικό. Μάλιστα, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες, με αυτή της την τοποθέτηση συμφωνούν και οι υπόλοιποι, οι οποίοι έχουν πολλά και σοβαρά προβλήματα να λύσουν και δεν έχουν πρόθεση να ασχοληθούν εκ νέου με αυτό.

Εξάλλου, γνωρίζουν καλά ότι εφόσον το θέμα ανοίξει και πάλι, τότε διακινδυνεύουν όχι απλώς να μην υπάρξει κάποια ουσιαστική βελτίωση στους όρους ή αύξηση των κονδυλίων, αλλά να συμβεί το ακριβώς αντίθετο: Να βρουν, δηλαδή, την ευκαιρία κάποιες χώρες – όπως είναι οι «frugals» του Βορρά και η «Ομάδα του Βίζεγκραντ» – να εγείρουν νέα προβλήματα και να ακυρώσουν ό,τι φέρει ήδη τις υπογραφές και των «27».

Προτεραιότητα η υλοποίηση της συμφωνίας

Για τον λόγο αυτό, τόσο το Βερολίνο όσο και οι άλλες πρωτεύουσες προτιμούν οι προσπάθειες να επικεντρωθούν στην όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Πολύ περισσότερο καθώς η πανδημία εξακολουθεί να «δαγκώνει» και την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών και την οικονομία της ΕΕ, καθιστώντας την εκταμίευση των κονδυλίων αδήριτη ανάγκη, ειδικά για τις χώρες που πλήττονται πιο σφοδρά.

Επικαλούμενη τα παραπάνω δεδομένα, λοιπόν, η Μέρκελ ξεκαθάρισε στον Σασόλι ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα επί της ουσίας και πως οι όποιες (μικρο)βελτιώσεις μπορούν να γίνουν μόνο σε τεχνικό επίπεδο. «Take it or leave it», με άλλα λόγια – κι αυτό είναι το μήνυμα που καλείται να μεταφέρει στους συναδέλφους του, οι οποίοι βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα: Από εκεί που ήλπιζαν πως θα μπορούσαν να εμφανιστούν ως οι «καλοί» της υπόθεσης, τώρα κινδυνεύουν να πάρουν τη «ρετσινιά» ότι είναι εκείνοι οι οποίοι με τη στάση τους καθυστερούν τη βοήθεια. Και έτσι, εκτός των άλλων, να «ξεπλύνουν» εκείνους που πραγματικά ευθύνονται για τη μεγάλη καθυστέρηση.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωβουλή ζητά τη διάθεση 39 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου προϋπολογισμού της περιόδου 2021-'27 (επιπλέον του ποσού που έχει συμφωνηθεί στη σύνοδο του Ιουλίου και φτάνει τα 1,074 τρισ. ευρώ) για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων δράσεων. Από αυτά, σύμφωνα με την πρότασή της, τα 22 δισ. θα προέλθουν από την αύξηση των εισφορών των κρατών-μελών και τα υπόλοιπα 17 από αδιάθετα κονδύλια του τρέχοντος προϋπολογισμού.