Τεχνολογικοί κολοσσοί αντιδρούν στο διάταγμα Τραμπ για τη μετανάστευση

Τεχνολογικοί κολοσσοί αντιδρούν στο διάταγμα Τραμπ για τη μετανάστευση

Την έντονη αντίδραση κολοσσών της τεχνολογίας και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να κλείσει τις πύλες των ΗΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων από το εξωτερικό, σε μία κίνηση που η κυβέρνηση Τραμπ χαρακτηρίζει άνοιγμα χιλιάδων θέσεων εργασίας για Αμερικανούς.

Στόχος, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχος ο οποίος μίλησε χθες σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είναι να ανοίξουν 525.000 θέσεις εργασίας για Αμερικανούς πολίτες. "Προτεραιότητα του προέδρου είναι να επιστρέψουν οι Αμερικάνοι στη δουλειά", σημείωσε ο αξιωματούχος.

"Η μετανάστευση έχει συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομική επιτυχία των Ηνωμένων Πολιτειών", αντέδρασε μέσω του Twitter ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Ινδία.

Η Amazon, σε δήλωσή της, χαρακτήρισε την κίνηση "κοντόφθαλμη" υποστηρίζοντας ότι "η αποτροπή της εισόδου εξειδικευμένων επαγγελματιών στη χώρα και η συμβολή τους στην οικονομική ανάκαμψη της Αμερικής θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της χώρας".

Από την πλευρά της, η Σούζαν Βοϊτσίσκι, επικεφαλής του YouTube, που αποτελεί θυγατρική εταιρεία της Google και είναι η ίδια κόρη ενός Πολωνού μετανάστη, επέλεξε επίσης το Twitter για να δηλώσει: "Η μετανάστευση κατέχει μία κεντρική θέση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και στην προσωπική μου ιστορία" .

Αλλά και ο Ίλον Μασκ, ο οποίος συχνά συμφωνεί με τον Ντόναλντ Τραμπ τόνισε μέσω Twitter, ότι "δεν είναι καθόλου σύμφωνος" με την απόφαση του προέδρου. "Η μεταρρύθμιση του συστήματος για θεωρήσεις βίζας έχει νόημα, όμως αυτό πηγαίνει πολύ μακριά", έγραψε το αφεντικό της Tesla, που γεννήθηκε στη Νότια Αφρική.

Ο Μπράντ Σμιθ, πρόεδρος της Microsoft, στον δικό του λογαριασμό στο Twitter τόνισε πως "δεν είναι τώρα η στιγμή να κόψουμε από το έθνος μας τα διεθνή ταλέντα ή να δημιουργήσουμε αβεβαιότητα ή άγχος."

Ο Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου η προεκλογική εκστρατεία διέρχεται δύσκολες στιγμές, αποφάσισε χθες να παγώσει τις χορηγήσεις σε πράσινες κάρτες και για ορισμένες βίζες εργασίας, μεταξύ των οποίων και των H-1B που χρησιμοποιούνται ευρέως στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.