Τα σενάρια για το Πάσχα: Επιτάφιος σε εξωτερικούς χώρους και Ανάσταση νωρίτερα

Τα σενάρια για το Πάσχα: Επιτάφιος σε εξωτερικούς χώρους και Ανάσταση νωρίτερα

Η αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας των εκκλησιών την Μεγάλη Εβδομάδα, με έμφαση την πραγματοποίηση της περιφοράς του επιταφίου σε εξωτερικούς χώρους και της λειτουργίας της Ανάστασης μόνο στον προαύλιο χώρο των Εκκλησιών νωρίτερα από τα μεσάνυχτα, είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται για το φετεινό Πάσχα.  Ήδη πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος συζήτησαν το απόγευμα της Δευτέρας για τα συγκεκριμένα ζητήματα και το θέμα των λειτουργιών τίθεται στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. 

Για συμψηφισμό που οδηγεί  σε λύση αναφορικά με την λειτουργία των Εκκλησιών την περίοδο του Πάσχα έκανε λόγο ο Ιερώνυμος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι «δεν πιστεύει πως θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας». «Ας κάνουμε υπομονή, ο Μάιος θα είναι καλύτερος» είναι το μήνυμα που έστειλε 

Συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος μετά την συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρθηκε στη συζήτηση που έγινε, όπου μεταξύ άλλων πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε συμφωνία να γίνει η Ανάσταση νωρίτερα το Μεγάλο Σάββατο, υποστηρίζοντας πως «Βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε ένα συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με μέτρα και περισσότερη ελευθερία»

Μίλησε όμως και για το Πάσχα αναφορικά με το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις σημειώνοντας πως «δεν πιστεύω ότι ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας».

«Το θέμα δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να πάμε και δεν μας αφήνουν» πρόσθεσε επισημαίνοντας πως «κάποιοι φοβούνται κυρίως για τα νησιά» κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο της διασποράς του ιού.

Ο Αρχιεπίσκοπος πάντως δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα προς όλους τονίζοντας σχετικά με το θεμάτων μετακινήσεων το Πάσχα: «Ας κάνουμε υπομονή πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος».

Τέλος αναφορικά με την περιφορά του Επιταφίου που αποτελεί και μια από τις λειτουργίας της Μεγάλης Εβδομάδας που συγκεντρώνει πολύ κόσμο τόνισε ότι αυτή «Θα γίνει γύρω από το ναό».

Στην κυβέρνηση πάντως σημειώνουν ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στο τέλος της εβδομάδας μετά την εισήγηση των ειδικών που θα εισηγηθούν τα μέτρα που θα ισχύσουν την μεγάλη εβδομάδα, διευκρινίζοντας πάντως ότι υπάρχει συνεννόηση με την Εκκλησία.