Τα σενάρια εκλογών και το σκηνικό πολιτικής κυριαρχίας Μητσοτάκη

Τα σενάρια εκλογών και το σκηνικό πολιτικής κυριαρχίας Μητσοτάκη

Και ξαφνικά από το πουθενά εμφανίστηκαν σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Παρότι ουδείς ασχολείται αυτή την περίοδο με θέματα πέραν του κορονοϊού και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, ορισμένοι φρόντισαν με “κομψό” τρόπο να βάλουν έστω και σε δεύτερο πλάνο την πιθανότητα εθνικών εκλογών το ερχόμενο φθινόπωρο. Στηρίζουν αυτή την σεναριολογία στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θα θελήσει να “κάψει” την απλή αναλογική, έστω να ανοίξει ο δρόμος για δεύτερες κάλπες με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η ΝΔ πριν από μερικούς μήνες.

Με βάση την συγκεκριμένη πιθανότητα, ο κ.Μητσοτάκης θα θελήσει να αναζητήσει εκ νέου λαϊκή εντολή προκειμένου να ζητήσει από τους πολίτες να τον στηρίξουν στην ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας, μετά το καταστρεπτικό πέρασμα της πανδημίας. 

Το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει σε παρόμοιες περιπτώσεις είναι ένα: Υπάρχει βάση σε τέτοιες σκέψεις; 

Γίνονται όντως συζητήσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο για την διενέργεια εκλογών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο;

Οι πληροφορίες λοιπόν του liberal.gr είναι συγκεκριμένες. Καμία συζήτηση δεν έχει γίνει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εάν καποιος θέλει να προσεγγίσει με ρεαλισμό την υπό διαμόρφωση κατάσταση, το τοπίο που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό είναι άκρως θετικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρόλαυτα ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία ότι ο κ.Μητσοτάκης έχει δώσει ρητή εντολή στους στενούς του συνεργάτες αλλά και στα στελέχη της ΝΔ να μην σχολιάσουν τις εξαιρετικά θετικές δημοσκοπήσεις, τα ευρήματα των οποίων έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό : Ολο το βάρος τις μέρες αυτές θα πρέπει να πέσει στην παρεμπόδιση εξάπλωσης του κορονοϊού και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να υπάρχει διαστρέβλωση του μηνύματος προς την κοινωνία, το οποίο είναι η μάχη κατά της πανδημίας. “Ο,τιδήποτε άλλο είναι εκτός τόπου και χρόνου” τονίζει συνομιλητής του κ.Μητσοτάκη. 

 Παρόλαυτα, όσο και εάν οι έρευνες κοινής γνώμης την τρέχουσα περίοδο δεν πρέπει να συνδέονται με οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη,  υπάρχει ένα στοιχείο που θα πρέπει  να κρατήσουμε για το μέλλον : 

Από όλες τις δημοσκοπήσεις προκύπτει η στήριξη της πλειοψηφίας  των πολιτών στις επιλογές του κ.Μητσοτάκη , πέρα από πολιτικές και κομματικές πεποιθήσεις.

Πιο συγκεκριμένα στην έρευνα  της Pulse για τον ΣΚΑΙ το 82% των ερωτηθέντων αξιολογεί σίγουρα/μάλλον θετικά τις ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μόλις το 14% σίγουρα/μάλλον αρνητικά. Θετικά μάλιστα αξιολογεί την κυβέρνηση ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα και το 78% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δημοσκόπηση της Alco για το Open σχεδόν εννιά στους δέκα αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι κινήθηκε γρήγορα για να αντιμετωπίσει την πανδημία την αντιμετώπιση της κρίσης και σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων μιλούν με καλά λόγια για τον κρατικό μηχανισμό. βαθμολογούν με λίαν καλώς την αντίδραση του κράτους.  

Σε κάθε περίπτωση και αφού επισημάνουμε ότι οι δημοσκοπήσεις ισοδυναμούν με μία “φωτογραφία της στιγμής” ελάχιστοι μπορούν να διαφωνήσουν ότι η κυβέρνηση με τους μέχρι σήμερα χειρισμούς μοιάζει προς το παρόν να βγαίνει πιο δυνατή από αυτή την δοκιμασία. Αυτό που προέχει πάντως δεν είναι ο κομματικός διαγκωνισμός αλλά το να βγει η χώρα από την δίνη της πανδημίας.