Τα σχολεία της Γαλλίας τιμούν του καθηγητή Ιστορίας Σαμυέλ Πατί

Τα σχολεία της Γαλλίας τιμούν του καθηγητή Ιστορίας Σαμυέλ Πατί

Παραμονή της επετείου της δολοφονίας του Σαμυέλ Πατί σήμερα και όλα τα σχολεία στην Γαλλία τιμούν τον καθηγητή της Ιστορίας που έπεσε θύμα του ισλαμικού σκοταδισμού.

Σιγή ενός λεπτού, συζητήσεις στην τάξη, προβολή ντοκιμαντέρ για τις κοσμικές κοινωνικές αξίες...ή οτιδήποτε άλλο θέλουν να επιλέξουν οι εκπαιδευτικοί για να τιμηθεί η μνήμη του καθηγητή που έγινε μάρτυρας της ελευθερίας της έκφρασης όταν αποκεφαλίστηκε από τσετσένο ισλαμιστή επειδή έδειξε στην τάξη τα σκίτσα του Μωάμεθ.

«...Είναι ευκαιρία για να συζητηθεί η θέση του καθηγητή, η θέση της γνώσης», σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ.

Η επέτειος της δολοφονίας του Σαμυέλ Πατί πριν από ένα χρόνο είναι η ευκαιρία για στοχασμό, για ανταλλαγή απόψεων με τους μαθητές. Ο χρόνος που θα αφιερωθεί μπορεί να πάρει την μορφή από τον 3ο κύκλο και μετά (παιδιά άνω των 8 ετών) ειδικής ενότητας για την οικοδόμηση του κριτικού πνεύματος, καθώς και για το επάγγελμα του καθηγητή, του ρόλου και της νομιμοποίησής του», σύμφωνα με την ιστοσελίδα Eduscol που εφοδιάζει με εκπαιδευτικό περιεχόμενο τους γάλλους εκπαιδευτικούς.

Ο Σαμυέλ Πατί, 47 ετών, μαχαιρώθηκε και στην συνέχεια αποκεφαλίστηκε στις 16 Οκτωβρίου 2020 κοντά στο λύκειο όπου δίδασκε στο Κονφλάν-Σεντ Ονορίν, στην περιφέρεια του Παρισιού, καθώς επέστρεφε στο σπίτι του.

Ο δολοφόνος του ήταν ένας 18χρονος εξτρεμιστής Τσετσένος, ο οποίος σκοτώθηκε από την αστυνομία. Ομως, πριν από την ενέργεια του τελικού αυτουργού, ο καθηγητής έγινε στόχος επίθεσης που ξεκίνησε από μουσουλμάνους μαθητές, και τις οικογένειές τους, του ίδιου του του σχολείου για να εξελιχθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε εκστρατεία ισλαμικών κύκλων που στοχοποίησαν στον γάλλο καθηγητή διότι έδειξε στους μαθητές του τα σκίτσα του Μωάμεθ στο πλαίσιο συζήτησης στην τάξη για την ελευθερία της έκφρασης. Αυτή η εκστρατεία όπλισε το χέρι του τσετσένου ισλαμιστή, ο οποίος πρόσφερε χρήματα σε μαθητές του σχολείου για να του δείξουν ποιος είναι ο καθηγητής. Δεκαπέντε άτομα κατηγορούνται στην υπόθεση.

Ο υπουργός Παιδείας προειδοποίησε ότι αν μαθητές διαταράξουν τις σημερινές εκδηλώσεις μνήμης, θα υποστούν κυρώσεις.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν κάλεσε τις νομαρχιακές αρχές σε επαγρύπνηση κυρίως στην περίμετρο των σχολικών ιδρυμάτων.

Το Μεγάλο Τέμενος του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ο μουφτής και οι ιμάμηδες θα προσευχηθούν σήμερα μπροστά στο σχολείο του Σαμυέλ Πατί.

Αύριο, θα αποκαλυφθεί αναθηματική πλάκα για τον καθηγητή στο υπουργείο Παιδείας, παρουσία του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ, μέλη της κυβέρνησης και της οικογένειας του Σαμυέλ Πατί.

Στην συνέχεια, η οικογένειά του θα γίνει δεκτή στο Μέγαρο των Ηλυσίων από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Πλατεία Σαμυέλ Πατί θα εγκανιασθεί αύριο μπροστά από την Σορβόννη.

Ο Σαμυέλ Πατί «έψαχνε έναν τρόπο για να κάνει τους μαθητές να σκεφτούν», δήλωσε μία από τις αδελφές του στην εφημερίδα La Croix. Το να δείξει τα σκίτσα του Μωάμεθ, τα ίδια σκίτσα που προκάλεσαν την αιματηρή επίθεση στο Charlie Hebdo το 2015, ήταν για τον καθηγητή «το σημείο εκκίνησης μίας συζήτησης».