Τα πέντε μέτωπα του Τραμπ στον δρόμο της επανεκλογής

Τα πέντε μέτωπα του Τραμπ στον δρόμο της επανεκλογής

Η πανδημία του κορονοϊού εκτός από απειλή για την δημόσια υγεία και οικονομία παγκοσμίως, απειλεί ανοικτά την προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να επανεκλεγεί τον Νοέμβριο στον προεδρικό θώκο.

Όπως φαίνεται ο κορονοϊος έχει έμμεσα ή άμεσα, ανοίξει διάφορα μέτωπα για τον αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου ένιωθε ακλόνητος.

Το πρώτο μέτωπο για την Τραμπ είναι αυτό της ανεργίας, η οποία καλπάζει ανεξέλεγκτα. Σε μία χώρα στην οποία το κοινωνικό πλέγμα προστασίας απουσιάζει μόλις την τελευταία εβδομάδα βγήκαν στην ανεργία 5,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι, αριθμός τεράστιος ακόμη και τα δεδομένα μίας υπερδύναμης όπως η Αμερική. Το συνολικό νούμερο των θέσεων εργασίας που έχουν χαθεί στις ΗΠΑ τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες έφτασε στα 22.000.000, αριθμός που αντιστοιχεί στις θέσεις που δημιουργήθηκαν στη χώρα τα τελευταία εννιά χρόνια, από τη λήξη δηλαδή της προηγούμενης κρίσης, μέχρι και σήμερα.

Το δεύτερο μέτωπο του Τραμπ είναι αυτό με τους κυβερνήτες, το οποίο συνδέεται άμεσα με το ζήτημα της ανεργίας. Όπως φάνηκε στην περίπτωση του Μίσιγκαν, όπου οπαδοί του συνασπισμού Michigan Conservative Coalition κατέβηκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά των περιοριστικών μέτρων της πολιτειακής κυβέρνησης, ο Τραμπ έχει βρει τους "ιδανικούς ενόχους" για την καθυστέρηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Το τρίτο μέτωπο είναι αυτό της ανισοτήτων, το οποίο εξέθεσε ο κορονοϊος. Όπως φάνηκε από τα στατιστικά στοιχεία από τον ιό επλήγησαν ιδιαίτερα κοινότητες όπως αυτές των Ισπανόφωνων και των Αφροαμερικανών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 62% του ποσοστού των συνολικών θυμάτων στην αμερικανική μητρόπολη ανήκουν στις παραπάνω κοινότητες. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες αμερικανικές πόλεις με μεγάλη παρουσία αφροαμερικανικών κοινοτήτων. Στο Σικάγο το 70% των θανάτων από τον COVID-19 αφορά αφροαμερικανούς, ενώ μεγάλα επίσης είναι τα ποσοστά σε Ντιτρόιτ, Μιλγουόκι και Νέα Ορλεάνη.

Στο ερώτημα κατά πόσο το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι πιο αδύναμοι είναι ικανό να επηρεάσει το πολιτικό παιχνίδι ενόψει και των εκλογών του Νοεμβρίου, απάντηση ακόμη δεν υπάρχει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα έχει ανάψει.

Το τέταρτο μέτωπο είναι αυτό του πετρελαίου. Η ιστορική προχθεσινή αρνητική τιμή εντείνει την πίεση στον αμερικανικό πετρελαϊκό τομέα, καθώς πολλές καταχρεωμένες εταιρείες "φλερτάρουν" με τη χρεοκοπία. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πολλές εξ αυτών βρίσκονται σε πολιτείες, όπως η  Βόρεια Ντακότα και το Τέξας οι οποίες θεωρούνται εκλογικά προπύργια του Τραμπ. Για τον λόγο αυτό μάλιστα ο πρόεδρος των ΗΠΑ προανήγγειλε πρόγραμμα κατεπείγουσας παροχής βοήθειας.

Τέλος, υπάρχει το μέτωπο με την Κίνα, οι ευθύνες για την προέλευση του κορονοϊου και ο εμπορικός πόλεμος που βρίσκεται σε "αναστολή." Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς, ότι το ζήτημα αυτό είναι και το ευκολότερο ίσως για τον Τραμπ, καθώς στήριξη βρίσκει από τους ακραίους Ρεπουμπλικάνους μέχρι την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών οι οποίοι συμφωνούν ότι το Πεκίνο αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας πρόβλημα.