Τα ισπανικά MME για τις εξελίξεις στην Πορτογαλία

Τα ισπανικά MME για τις εξελίξεις στην Πορτογαλία

Οι χθεσινοβραδυνές εξελίξεις στην Πορτογαλία αντιμετωπίζονται ως το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολιτικού θανάτου από τα μέσα ενημέρωσης στην Ισπανία. Οι ιστοσελίδες των περισσότερων ισπανικών εφημερίδων παρουσιάζουν την είδηση στην σελίδα των «Διεθνών».

Η συντηρητική κυβέρνηση του Πέδρο Πάσους Κουέλιου, που προέκυψε από τις εκλογές της 4ης  Οκτωβρίου αποδείχθηκε η συντομότερη στην ιστορία της δημοκρατίας στην Πορτογαλία. Η αριστερά ψήφισε την πρόταση μομφής με την οποία ανατράπηκε η κυβέρνηση μειοψηφίας με 123 ψήφους υπέρ και 107 κατά, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, ο προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, Εδουάρδο Φέρο Ροδρίγες, μετά την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο επί του κυβερνητικού προγράμματος, ανέφερε η Ισπανική δημόσια τηλεόραση.

Το σύνταγμα της Πορτογαλίας δίνει στον αρχηγό του κράτους μια τεράστια δύναμη σχετικά με την ερμηνεία των αποτελεσμάτων των εκλογών, καθώς και το δικαίωμα να αποφασίσει ποιός θα σχηματίσει κυβέρνηση. Ο συντηρητικός Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα επέλεξε τον Πέδρο Πάσους Κουέλιου ως έχοντα το υψηλότερο ποσοστό, αλλά όχι και την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο, γνωρίζοντας ότι η κυβέρνησή του κινδύνευε να ανατραπεί στην επίσημη πρώτη του στο κοινοβούλιο.

Οι προβολείς και πάλι πέφτουν πάνω στον Καβάκο Σίλβα ο οποίος, αφού συναντηθεί με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, θα ανακοινώσει την απόφασή του. Ο Πρόεδρος τώρα θα πρέπει να επιλέξει, στο να αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης στους σοσιαλιστές, να διατηρήσει την παρούσα κυβέρνηση ως υπηρεσιακή μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών οι οποίες τοποθετούνται όχι νωρίτερα από τον ερχόμενο Ιούνιο ή να σχηματίσει κυβέρνηση «προεδρικής πρωτοβουλίας» με ανεξάρτητα άτομα.

Η El Pais, με τίτλο «Την 11η ημέρα έπεσε η Πορτογαλική συντηρητική κυβέρνηση» αναφέρεται στο χρονικό των εξελίξεων από την ημέρα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι ο Πρόεδρος τώρα έχει τον τελευταίο λόγο.

Η ABC, αναρωτιέται «Τι θα συμβεί τώρα μετά την πτώση της συντηρητικής κυβέρνησης στην Πορτογαλία», θέτοντας ερωτήσεις και προσπαθεί να απαντήσει στο ποιό θα είναι το μέλλον της Πορτογαλίας. Θεωρεί ότι η πτώση της συντηρητικής κυβέρνησης ανοίγει ένα πανόραμα αβεβαιότητας και θέτει ερωτήματα για το ποιες θα είναι οι σχέσεις της χώρας με την ΕΕ και την διεθνή κοινότητα.

Η La Vanguardia, περιορίζεται στα να παρουσιάσει τα γεγονότα από την 4η Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα υπό τον τίτλο «Έπεσε η κυβέρνηση στην Πορτογαλία» τονίζοντας ότι η συμμαχία της αριστεράς κατάφερε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Κουέλιου.

Η El Mundo, ανακοινώνει «Έπεσε η κυβέρνηση του Πάσους Κουέλιου, η πιο βραχύβια της δημοκρατίας». Είναι από τα λίγα ισπανικά μέσα ενημέρωσης που κάνει εκτενή αναφορά στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά και υπέρ της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η συγκέντρωση που διοργανώθηκε από τα συνδικάτα και ήταν κατά της κυβέρνησης Κουέλιου ήταν μαζικότερη και μαχητικότερη, ενώ επισημαίνει ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, χιλιάδες Πορτογάλοι βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν.  Ως πιθανότερο σενάριο θεωρεί την ανάληψη της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τον ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος Αντόνιο Κόστα.

Η La Razon παρουσιάζει τα γεγονότα υπό τον τίτλο «Το Πορτογαλικό θαύμα, στη σκιά της αποτυχίας του Τσίπρα». Στο ρεπορτάζ αναφέρεται στην συμφωνία στην οποία κατέληξε το Σοσιαλιστικό Κόμμα με τους Κομμουνιστές, το Μπλόκο της Αριστεράς και τους Πράσινους, τονίζοντας ότι η συμφωνία αυτή διαφημίστηκε ως συμφωνία πλαίσιο για να προστατευθούν οι συντάξεις και να διασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Οι τρεις ξεχωριστές συμφωνίες που υπέγραψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα επισήμως κυκλοφόρησαν χθες και υπάρχουν πολλά κοινά σημεία. Πρώτον, οι Σοσιαλιστές έχουν δεσμευθεί να αυξήσουν τις συντάξεις και τους μισθούς, αρχής γενομένης με τον κατώτατο ο οποίος σταδιακά θα φτάσει από τα 505 ευρώ στα 600. Να αποκαταστήσουν τις τέσσερις χαμένες αργίες που καταργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, μειώσουν τον ΦΠΑ από το 23% στο 13% και να σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών. Μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 23% στο 6%. Επίσης, αντιμετωπίζεται η δυνατότητα του κράτους να αναλάβει εκ νέου την ευθύνη για ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες που ήδη έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Οι τέσσερις δυνάμεις υπερασπίζονται τον κοινωνικό ρόλο του κράτους και στοχεύουν στο «να γυρίσουν σελίδα στις πολιτικές της εξαθλίωσης» των Συντηρητικών, σημειώνει η εφημερίδα.

Στο ρεπορτάζ επίσης σημειώνεται ότι ο Πάσους Κουέλιου, τον οποίο η αριστερά αποκαλεί «καλύτερο μαθητή της τρόϊκας» κατάφερε να επιτύχει όλους τους στόχους που έθεσαν οι Βρυξέλλες, ωστόσο το τίμημα που κατέβαλε ο Πορτογαλικός λαός είναι ιδιαίτερα βαρύ.

Κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σχεδόν μισό εκατομμύριο Πορτογάλοι μετανάστευσαν αναζητώντας εργασία και το ποσοστό της φτώχειας έφτασε το 25%. Ωστόσο, ενώ η ανεργία ανέρχεται στο 12%, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί ελαφρά κατά το τελευταίο έτος.