Τ. Θεοδωρικάκος:  Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτης» 9 έργα της Αν. Μακεδονίας - Θράκης

Τ. Θεοδωρικάκος: Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτης» 9 έργα της Αν. Μακεδονίας - Θράκης

  Την ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτης», για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, εννέα έργων συνολικού προϋπολογισμού 31 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην ομιλία του, στην 4η Συνεδριακή Διάσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

«Η πρόοδος της Ελλάδας στηρίζεται στην οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», τόνισε ο  Τάκης Θεοδωρικάκος και υπογράμμισε την ιδιαιτερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και την αποφασιστικότητα με την οποία η Πολιτεία θα είναι πάντα στις επάλξεις για την προάσπιση των Ελληνικών και των Ευρωπαϊκών συνόρων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, στην τοποθέτηση του, εστίασε στα «ζητήματα της ανάπτυξης» και την «ανάγκη να έχει ουσιαστικό ρόλο η Αυτοδιοίκηση Α' Βαθμού στο σχεδιασμό και διαχείριση όλων των αναπτυξιακών προγραμμάτων».

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει σύγχρονη Αυτοδιοίκηση, στην υπηρεσία των τοπικών μας κοινωνιών, αν δεν διαθέτουμε νέα «εργαλεία» διοίκησης, ξεκάθαρες αρμοδιότητες και επαρκείς πόρους». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ΕΣΠΑ , το οποίο είπε, «μέχρι σήμερα δομήθηκε χωρίς τη συμμετοχή της Δήμων» αλλά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για το οποίο ζήτησε όταν χρηματοδοτεί τοπικού χαρακτήρα έργα (γήπεδα, πλατείες, τοπικό οδικό δίκτυο), τα χρήματα πρέπει να τα διαχειρίζονται απευθείας οι Δήμοι, χωρίς διαμεσολαβητές».

Στη διάσκεψη μίλησε και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος επίσης τόνισε, «δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση» και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του αυτοτελούς ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από το νόμο για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και τα εργαλεία που θα της δοθούν αλλά και την ανάγκη θεσμοθέτησης και ολοκλήρωσης του Ψηφιακού Μετασχηματισμού για μια πιο αποτελεσματική λειτουργία της. Τέλος, ανακοίνωσε ότι μετά την παρέμβαση και τα αιτήματα της ΚΕΔΕ ψηφίστηκε ο νόμος που ρυθμίζει την καταβολή των δόσεων των Δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, γεγονός που θα ανακουφίσει τα επιβαρυμένα λόγω της πανδημίας, οικονομικά των Δήμων.