Τ. Ερντογάν: Τα κοινά μας συμφέροντα με τις ΗΠΑ ξεπερνούν τις διαφορές μας

Τ. Ερντογάν: Τα κοινά μας συμφέροντα με τις ΗΠΑ ξεπερνούν τις διαφορές μας

Την εκτίμηση ότι τα  κοινά συμφέροντα της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών ξεπερνούν τις διαφορές τους και η Άγκυρα επιθυμεί βελτιωμένη σχέση με την Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο.

"Ως Τουρκία, πιστεύουμε ότι τα κοινά μας συμφέροντα με τις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπερνούν κατά πολύ τις διαφορές  απόψεων", δήλωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα ήθελε να ενισχύσει τη συνεργασία μέσω "μακροπρόθεσμης προοπτικής σε win-win βάση".

"Η Τουρκία θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο της με έναν τρόπο που αρμόζει στους συμμαχικούς και στρατηγικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών", είπε.

Τον Δεκέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400, ενώ η Άγκυρα έχει ενοχληθεί από την υποστήριξη των ΗΠΑ για την κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη Συρία, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία αυτόν τον μήνα σηματοδοτώντας την πρώτη επίσημη επαφή από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Μπάιντεν, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν είπε στον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν ότι η διαφορά S-400 πρέπει να επιλυθεί.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντόνι Μπλίνκεν είπε στον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβουσογλου ότι το ζήτημα των S-400 αποτελεί εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα για τις διμερείς σχέσεις.

Η Τουρκία προσέλαβε πρόσφατα τη δικηγορική εταιρεία Arnold & Porter με έδρα την Ουάσινγκτον για να ασκήσει πιέσεις για την επανεισδοχή της στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, από το οποίο είχε αποκλειστεί με αφορμή την αγορά των S-400.