Συστάσεις Κομισιόν: Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συντονίσουν την άρση περιορισμών

Συστάσεις Κομισιόν: Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συντονίσουν την άρση περιορισμών

Την ανάγκη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συντονίσουν τα βήματα άρσης των περιοριστικών μέτρων επισημαίνουν πηγές της Κομισιόν, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο των διαφορετικών φάσεων όπου κάθε χώρα λάμβανε αποσπασματικά μέτρα κατά την έναρξη της κρίσης.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο για τον «ευρωπαϊκό χάρτη πορείας προς την έξοδο από την πανδημία Covid-19» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο κυκλοφόρησε την Δευτέρα και αποκαλύπτουν οι Financial Times, καλούνται οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε άρση των περιορισμών, μετά από αμοιβαία προειδοποίηση για τα ποια θα είναι τα σχέδια τους.

«Τα κράτη-μέλη θα πρέπει τουλάχιστον να ενημερώσουν το ένα το άλλο και την Επιτροπή εγκαίρως πριν από την άρση των μέτρων να συνεκτιμούν τις απόψεις τους» επισημαίνεται σχετικά με το ενδεχόμενο για παράδειγμα χαλάρωσης των συνοριακών ελέγχων, ανοίγματος καταστημάτων ή άρσης της απαγόρευσης μετακινήσεων. «Είναι απαραίτητο να υπάρχει μία κοινή προσέγγιση και ένα λειτουργικό πλαίσιο» τονίζεται.

Αναφέρεται μάλιστα η προειδοποίηση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που είχε τονίσει πως κατά την έναρξη της κρίσης η Ε.Ε. κινδύνευσε να διαλυθεί και επέκρινε το μη συντονισμένο κλείσιμο των συνόρων μεταξύ των κρατών-μελών, που είχε σημαντικές επιπτώσεις, αλλά και τις μονομερείς αποφάσεις για εξαγωγές και πωλήσεις ιατρικού και υγειονομικού εξοπλισμού.

Στο έγγραφο της Κομισιόν αναγνωρίζεται πως «η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού είναι αναπόφευκτη μόλις αρθούν τα μέτρα περιορισμού, ανεξάρτητα από το πόσο σταδιακά θα γίνει» και για το λόγο αυτό υπογραμμίζεται πως η άρση των μέτρων θα πρέπει να είναι βαθμιαία και απαιτείται να υπάρχει διάστημα ενός μηνός ώστε να καταγράφονται τυχόν επιπτώσεις οι οποίες μπορούν να εξεταστούν με την πάροδο του χρόνου. «Η άρση των μέτρων πρέπει να ξεκινήσει σε τοπικό επίπεδο και να επεκταθεί σταδιακά γεωγραφικά» σημειώνεται.

Σύμφωνα με το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποδεικνύεται πως οι περιορισμοί θα ήταν καλό να παραμείνουν σε ισχύ για τις ευάλωτες ομάδες και όσους εμφανίζουν κάποια συμπτώματα, καθώς και ότι μπαρ ή άλλα καταστήματα θα έπρεπε να ανοίξουν σταδιακά με περιορισμένο ωράριο λειτουργίας.

Βασικό κριτήριο κατά την Κομισιόν είναι να υπάρχει ένδειξη πως η εξάπλωση του ιού έχει μειωθεί σημαντικά για μία μεγάλη χρονική περίοδο αλλά και να διασφαλίζεται ότι το σύστημα υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει περιπτώσεις αυξημένων κρουσμάτων. Επίσης, θεωρείται κρίσιμο οι χώρες να έχουν δυνατότητα επέκτασης διενέργειας των τεστ για κορονοϊό και συγκέντρωσης δεδομένων μέσω χρήσης ακόμη και εφαρμογών π.χ. smartphone για τον εντοπισμό των επαφών των κρουσμάτων.

Στις κατευθύνσεις που δίνονται είναι πως πρώτα πρέπει να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων να ακολουθήσει σε δεύτερο στάδιο, ανάλογα με τις εξελίξεις και συντονισμένα.