Συστάσεις και μέτρα για εκκλησίες, μετακινήσεις και γιορτινό τραπέζι

Συστάσεις και μέτρα για εκκλησίες, μετακινήσεις και γιορτινό τραπέζι

Διαφορετική θα είναι η φετινή Ανάσταση καθώς παρά την συγκρατημένη αισιοδοξία που υπάρχει, λόγω των εμβολιασμών, εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού.

Σε αντίθεση με πέρυσι, η φετινή Ανάσταση θα γίνει στις εκκλησίες, αλλά στις 21:00 το βράδυ, με περιορισμούς στις μετακινήσεις. 

Οι πιστοί που θα πάνε στην εκκλησία θα πρέπει να τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας και να φορούν διπλή μάσκα όσο βρίσκονται είτε μέσα είτε έξω από τον ναό.

Σημειώνεται ότι μέσα στους ιερούς ναούς επιτρέπεται η παρουσία ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα.

Στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας.

Επίσης, ιερείς, νεωκόροι, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωμένοι να έχουν κάνει self test.

Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 22:00 το βράδυ, ενώ επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Πώς θα γίνει η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα

Στις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται η ελληνική αποστολή να προσγειωθεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με το Άγιο Φως, για την παραλαβή του οποίου θα μεταβεί αυθημερόν στην Ιερουσαλήμ, ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστα Βλάσης, ενώ κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι  για πρώτη φορά θα έρθει «με την προσήκουσα ταπεινότητα και όχι με τιμές Αρχηγού Κράτους».

Μιλώντας στο Mega ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θα πάρει να παραλάβει το Άγιο Φως. Αρχικά όπως ανέφερε «οι ισραηλινές αρχές είχαν κάποια δεδομένα, όπως και πέρυσι, που έλεγαν ότι και πάλι δε θα μπορούσαμε να πάμε και θα στέλναμε μόνο ένα αεροσκάφος για να πάρει το Άγιος Φως» και πως μετά συζητήσεις «οι αντιστάσεις τους κάμφθηκαν και έτσι φέτος λόγω και του θεσμικού μου ρόλου θα πάω εγώ εκεί».

«Θα πάω στα Ιεροσόλυμα, θα συμμετέχω στο τελετουργικό της Ανάστασης και θα πάρουμε το Άγιο Φως. Φεύγω Σάββατο ξημερώματα από την Αθήνα. Γύρω στις 3 γίνεται το τελετουργικό της Ανάστασης στον Πανάγιο τάφο, και γύρω στις 6 θα είμαστε πίσω», εξήγησε ο κ. Βλάσης.

«Πέρυσι το Άγιο Φως δεν είχε μοιραστεί καθόλου. Φέτος θα γίνει ένα βήμα παραπάνω και στη διανομή του. Με την έλευσή του στην Αθήνα θα φύγουν 12 αεροπλάνα από δύο αεροπορικές εταιρίες με δικά τους έξοδα, και θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα και άλλες πόλεις», συνέχισε ο ίδιος.

«Νομίζω ότι έχει ξεκαθαρίσει ότι θα γίνει στις 9 η Ανάσταση. Φέτος είναι ένα καλύτερο Πάσχα σε σχέση με πέρυσι. Οι εκκλησίες είναι ανοιχτές, και έστω και με περιορισμούς μπορούν να πάνε οι πιστοί, και θα μπορέσουμε και το Άγιο Φως να πάει σε 12 πόλεις. Αυτό που έχει πει και ο Οικονομικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος, ότι το Άγιος Φως είναι αυτό που καίει στο καντήλι κάθε Αγίας Τράπεζας», τόνισε κλείνοντας ο κ. Βλάσης.

Το ωράριο καταστημάτων και μέσων μεταφοράς το Μ. Σάββατο

Σύμφωνα με τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά από τις τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα λειτουργήσει από τις 7 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Επιπροσθέτως με πρόγραμμα δρομολογίων Σαββάτου λειτουργούν τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το μετρό, ο ηλεκτρικός και το τραμ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, ενώ τα μέσα σταθερής τροχιάς θα λειτουργούν έως τις 11 το βράδυ.

Στις 19:20 (αναχώρηση από αφετηρία και τέρμα), θα πραγματοποιηθούν σήμερα τα τελευταία δρομολόγια του Οργανισμού Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), προς κάθε κατεύθυνση, με εξαίρεση αυτά της γραμμής Ν1 «ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο», που θα εκτελούνται κανονικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Eντωμεταξύ, στο πλαίσιο των ειδικών ρυθμίσεων που αποφάσισε για σήμερα Μεγάλο Σάββατο ο ΟΑΣΘ για την εξυπηρέτηση των νοσοκομείων, σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι στις λεωφορειακές γραμμές 01, 28, 32Ν και 57Υ θα εκτελεστούν επιπλέον τα εξής δρομολόγια: στη γραμμή 01 η ώρα αναχώρησης ορίστηκε στις 22:00 από Σ.Μ. ΚΤΕΛ Μακεδονία και στις 23:10 από Τ.Σ. Ευκαρπίας - Σκλαβενίτης, ενώ στη γραμμή 28 η ώρα αναχώρηση θα γίνει στις 22:00 από Τ.Σ. Πανεπιστήμια και στις 23:20 από Τ.Σ. Ευκαρπίας - Σκλαβενίτης.

Στη γραμμή 32Ν, η ώρα αναχώρηση ορίστηκε στις 21:45 από Τ.Σ. Κάτω Ηλιούπολης- Ευόσμου και στις 23:05 από το νοσοκομείο Ιπποκράτειο και στη γραμμή 57Υ, οι ώρες αντίστοιχα είναι στις 22:10 από την πλατεία Αριστοτέλους και στις 23:20 από το νοσοκομείο Παπανικολάου.

Πιο αναλυτικά, ο ΟΑΣΑ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα λειτουργήσουν ως εξής:

Δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ

Μ. Σάββατο 1 Μαΐου: Για όλα τα οχήματα (λεωφορεία και τρόλεϊ) θα εφαρμοστεί πρόγραμμα δρομολογίων Σαββάτου.

Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου: Για όλα τα οχήματα (λεωφορεία και τρόλεϊ) θα εφαρμοστεί πρόγραμμα δρομολογίων Κυριακής-αργιών.

Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου: Για όλα τα οχήματα (λεωφορεία και τρόλεϊ) θα εφαρμοστεί πρόγραμμα δρομολογίων Κυριακής.

Δρομολόγια μέσων σταθερής τροχιάς

Το Μ. Σάββατο 1 Μαΐου τα μέσα σταθερής τροχιάς θα λειτουργούν έως τις 23:00 το βράδυ.

Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν ως εξής:

ΓΡΑΜΜΗ 1

ΑΠΟ ΠΡΟΣ

Πειραιάς – Κηφισιά 22:20

Κηφισιά – Πειραιάς 22:20

Μοναστηράκι -Κηφισιά 22:36

Μοναστηράκι-Πειραιάς 22:54

Ομόνοια -Πειραιάς 22:52

Ομόνοια-Κηφισιά 22:39

Αττική- Κηφισιά 22:44

Αττική- Πειραιάς 22:47

Νερατζιώτισσα-Κηφισιά 23:03

Νερατζιώτισσα-Πειραιάς 22:27

Φάληρο- Κηφισιά 22:23

Φάληρο-Πειραιάς 23:07

ΓΡΑΜΜΕΣ 2 & 3

ΑΠΟ ΠΡΟΣ

Ανθούπολη -Ελληνικό 22:40

Ελληνικό-Ανθούπολη 22:40

Νίκαια- Αεροδρόμιο 21:31

Νίκαια-Δουκίσσης Πλακεντίας 22:41

Μοναστηράκι-Δουκίσσης Πλακεντίας 23:01

Μοναστηράκι-Νίκαια 21:45

Δουκίσσης Πλακεντίας-Νίκαια 22:39

Αεροδρόμιο-Νίκαια 22:02

Ομόνοια- Ανθούπολη 23:03

Ομόνοια-Ελληνικό 22:50

Αττική-Ανθούπολη 23:07

Αττική-Ελληνικό 22:45

Σύνταγμα-Αεροδρόμιο 21:47

Σύνταγμα-Ανθούπολη 23:00

Σύνταγμα -Ελληνικό 23:00

Σύνταγμα -Μοναστηράκι 23:00

Σύνταγμα – Αγία Μαρίνα 23:00

Σύνταγμα -Δουκίσσης Πλακεντίας 23:00

ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΡΑΜ

ΑΠΟ ΠΡΟΣ

Ασκληπιείο Βούλας- Σύνταγμα 21:24

Σύνταγμα -Ασκληπιείο Βούλας 21:40

Σύνταγμα- 2η Αγίου Κοσμά 22:30

Σύνταγμα-ΣΕΦ 21:52

Ασκληπιείο Βούλας-ΣΕΦ 22:05

ΣΕΦ- Σύνταγμα 21:25

ΣΕΦ-Ασκληπιείο Βούλας 22:06

Κυριακή του Πάσχα και Δευτέρα του Πάσχα

ΗΣΑΠ (γραμμή 1 Μετρό): Δρομολόγια ανά 10,3”

Γραμμή 2 Μετρό: Δρομολόγια ανά 10′

Γραμμή 3 Μετρό: Δρομολόγια ανά 10´

Τραμ: Δρομολόγια ανά 30′ (ανά 15′ στο τμήμα Μουσών-Σύνταγμα)

Διαβάστε ακόμα:

Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση από τη Δευτέρα - Τι θα ισχύει με ωράριο και χώρους