Συνεχίζονται οι προκλήσεις Τούρκων αλιέων στα ελληνικά χωρικά ύδατα

Συνεχίζονται οι προκλήσεις Τούρκων αλιέων στα ελληνικά χωρικά ύδατα

Τουλάχιστον τρεις παραβιάσεις ελληνικών υδάτων από τουρκικά αλιευτικά κατέγραψε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, λιμενικοί και ψαράδες των Δωδεκανήσων και του Βορειοανατολικού Αιγαίου κάνουν λόγο για συνεχείς προκλήσεις Τούρκων αλιέων, παρόλο που ελάχιστες βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ακόμα λιγότερες είναι και οι παρεμβάσεις των πλωτών σκαφών του Σώματος, τα οποία φτάνουν στο σημείο των παραβιάσεων συνήθως μετά από καταγγελίες ψαράδων και στις περισσότερες περιπτώσεις κρατούν απόσταση από τα τουρκικά αλιευτικά.

Τουλάχιστον δύο φορές χτύπησε κόκκινος συναγερμός στα Δωδεκάνησα μέσα στο Σαββατοκύριακο, όταν τρία σκάφη πέρασαν από τα διεθνή ύδατα στα εθνικά.

Το Σάββατο δύο τουρκικά αλιευτικά βρέθηκαν ανάμεσα σε Κω με Ψέριμο. Τελικά έφυγαν όταν είδαν το πλωτό του Λιμενικού. Είναι χαρακτηριστικό πως η παραβίαση έγινε όχι ξημερώματα, αλλά 12.30 το μεσημέρι, ενώ από τις αρχές Αυγούστου και μετά οι παραβιάσεις γίνονται κάθε μέρα, κάτι που δεν γινόταν σε τέτοιο βαθμό στο παρελθόν. Στα Δωδεκάνησα το πιο «δύσκολο» σημείο λένε οι αξιωματικοί πως είναι η θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέρου.

Και την Κυριακή όμως ένα τρίτο τουρκικό ψαράδικο αγκυροβόλησε βόρεια της Καλόλιμνου και έριξε τα δίχτυα του μέχρι και τα Υμια. Λόγω των Υμίων και της γενικευμένης τεταμένης κατάστασης που επικρατεί εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλωτό του Λιμενικού έμεινε σε απόσταση από το τουρκικό αλιευτικό, όταν όμως οι γείτονες ψαράδες το είδαν, έφυγαν. Κανείς δεν αποκλείει ωστόσο να υπήρξαν και άλλες παραβιάσεις το ίδιο χρονικό διάστημα, οι οποίες να μην έγιναν αντιληπτές.

Ο ακήρυχτος πόλεμος που μαίνεται στο Αιγαίο ανάγκασε 36 Έλληνες ψαράδες να στείλουν εξώδικο προς τους αρμόδιους υπουργούς και αρχηγούς Σωμάτων και την Εισαγγελία Πειραιά.

Διαβάστε ακόμα: Εξώδικο Ελλήνων ψαράδων κατά κυβέρνησης: Δεχόμαστε πόλεμο από τους Τούρκους