Συνεχίζεται «το θρίλερ» με το μεγαλύτερο κρατικό fund του πλανήτη

Συνεχίζεται «το θρίλερ» με το μεγαλύτερο κρατικό fund του πλανήτη

Λίγοι θα περίμεναν ο διορισμός του νέου επικεφαλής του κρατικού fund της Νορβηγίας, -του μεγαλύτερου στον πλανήτη- να έχει εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα στη χώρα των φιόρδ, η οποία δεν είναι συνηθισμένη στις πολιτικές αναταραχές. 

Το μέλλον του Νικολάι Τάνγκεν, πρώην μάνατζερ hedge fund και δυνάμει επικεφαλής του πανίσχυρου ταμείου της Νορβηγίας, έχει τεθεί εν αμφιβόλω το τελευταίο διάστημα. Αυτό γιατί το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας ζητούν από τον Τάνγκεν να παραχωρήσει όλες τις μετοχές στο hedge fund AKO, προκειμένου να μην υπάρχει «σύγκρουση συμφερόντων».

Στο «μάτι κυκλώνα» έχει τεθεί και η διοίκηση της Norges Bank, η οποία έχει την εποπτεία του ταμείου και την ευθύνη για τον διορισμό του επικεφαλής του ταμείου.

Το κρατικό ταμείο, ιδρύθηκε το 1990 και έχει καταφέρει να διαθέτει το 1% των μετοχών παγκοσμίως αλλά και διάφορα ακίνητα και ομόλογα σε ολόκληρο τον κόσμο, καθιστώντας τη Νορβηγία, μια εύρωστη οικονομικά χώρα, την ίδια στιγμή που άλλα ευρωπαϊκά κράτη παλεύουν να αντεπεξέλθουν στα χρέη τους.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση της χώρας, ο διορισμός του Τάνγκεν είναι παράνομος καθώς φέρεται να μην έδωσε πλήρη στοιχεία για την προσωπική του περιουσία, η οποία υπολογίζεται στα 800 εκατομμύρια δολάρια, κυρίως όμως για τις επενδύσεις του fund που έχει μετοχές στο Λονδίνο.

Τόσο η Norges Bank όσο και η κυβέρνηση της Νορβηγίας επιμένουν ότι η διαδικασία πρόσληψης δεν παραβίασε τους νόμους. Ωστόσο, το επεισόδιο αυτό έχει φέρει στην επιφάνεια σημαντικά ζητήματα για την διακυβέρνηση του εν λόγω ταμείου σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. 

Εδώ και χρόνια υπάρχει μια υποβόσκουσα διαμάχη ανάμεσα στην κεντρική τράπεζα της χώρας και το Υπουργείο Οικονομικών για το ποιος πραγματικά ελέγχει το ταμείο το οποίο αλλάζει σταδιακά επενδυτικό προσανατολισμού.

Την ίδια ώρα, η καταγεγραμμένη ανεργία αυξήθηκε στο 10,9%, το υψηλότερο επίπεδο από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, από το 5,3% στα μέσα Απριλίου και μόλις πάνω από το 2,3% στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της νορβηγικής υπηρεσίας απασχόλησης και πρόνοιας NAV.

Έτσι λοιπόν, το νορβηγικό Κοινοβούλιο ενέκρινε δάνεια, καθυστέρηση καταβολής φόρων και επιπλέον δαπάνες έως 280 δισ. κορώνες (25,25 δισ. δολάρια) για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια δύο φορές, από το 1,5% στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,25%. Χωρίς τη συμβολή του ταμείου το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Νορβηγίας θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και το 8% σύμφωνα με υπολογισμούς της εφημερίδας Financial Times.

Συνεπώς η κυβέρνηση πρόκειται να λάβει περίπου 37 δισ. δολάρια από το «καταφύγιο» ύψους 1 τρισ. δολαρίων που έχουν συγκεντρωθεί από τα πετρελαϊκά έσοδα ετών. Ως αποτέλεσμα, το επενδυτικό ταμείο αναγκάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του να ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του προϋπολογισμού της χώρας.