Συνεχείς εκκλήσεις για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας λόγω καύσωνα - Έκτακτη σύσκεψη στον ΑΔΜΗΕ

Συνεχείς εκκλήσεις για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας λόγω καύσωνα - Έκτακτη σύσκεψη στον ΑΔΜΗΕ

Κλιματιστικά ρυθμισμένα στους 26 βαθμούς, μετάθεση της χρήσης ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) στις ώρες εκτός αιχμής, σβηστά φώτα σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται. Είναι οι οδηγίες που απευθύνει το υπ. Ενέργειας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καύσωνα τα επόμενα 24ωρα, δείγμα και της σοβαρότητας της κατάστασης. Συνεχή χρήση ηλεκτρικών συσκευών κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, θα συμβάλλει σε προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Η αδιάλειπτη χρήση των κλιματιστικών έχει αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση με τον ΑΔΜΗΕ να «επιστρατεύει» τον λιγνίτη, θέτοντας υποχρεωτικά σε λειτουργία μονάδες που ήταν εκτός αγοράς, να βρίσκεται σε συνεννόηση με γειτονικές χώρες για αύξηση εισαγωγών και να είναι έτοιμος, εφόσον χρειαστεί, να θέσει σε εφαρμογή μέτρα μείωσης της λειτουργίας για τις βιομηχανίες.

Το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και η αιχμή της κατανάλωσης, η πρόβλεψη είναι ότι το φορτίο θα φτάσει στις 9.600 μεγαβατώρες, έναντι επιπέδων γύρω στις 8.000 τις προηγούμενες ημέρες και μέσον όρο μέγιστης ζήτησης το πρώτο εξάμηνο του 2021 τις 8.115 MW.

Νωρίτερα ο Κ. Σκρέκας είχε απευθύνει έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ρεύματος τα επόμενα 24ωρα, δεδομένου ότι οι αντοχές του συστήματος θα δοκιμασθούν από τις υψηλές θερμοκρασίες. 

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται το πρωί της Δευτέρας υπό τον υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα στο «στρατηγείο» του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι, με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων αρχών. Δηλαδή του προέδρου της ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΗ, και υψηλόβαθμων στελεχών από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 

Στόχος της σύσκεψης να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και να προσδιοριστούν μέτρα άμυνας και αντιμετώπισης έκτακτων και μη αναμενόμενων γεγονότων. Οι συνθήκες για το ηλεκτρικό σύστημα είναι πρωτοφανείς, καθώς η κατανάλωση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών. Ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων και των ηλεκτροπαραγωγών σε ανώτατο επίπεδο είναι επιβεβλημένος για να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδότηση των καταναλωτών καθ’ όλη τη διάρκεια του ακραίου φαινομένου.