Συμφωνία με Pfizer/BioNTech για 200 εκατ. δόσεις - Νέα σύμβαση και με Moderna
Κομισιόν

Συμφωνία με Pfizer/BioNTech για 200 εκατ. δόσεις - Νέα σύμβαση και με Moderna

Η σύμπραξη των Pfizer/BioNTech ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προμήθεια άλλων 200 εκατ. δόσεων εμβολίου κατά του κορoνοϊού στα 27 κράτη-μέλη, ενώ η Κομισιόν υπέγραψε μια νέα συμφωνία και με τη Moderna για 150 εκατομμύρια δόσεις.

Όσον αφορά τη Pfizer/BioNTech, η ΕΕ έχει την επιλογή να ζητήσει άλλες 100 εκατ. δόσεις στη συνέχεια. Η νέα συμφωνία είναι επιπλέον των 300 εκατ. δόσεων που έχουν ήδη δεσμευτεί από την ΕΕ για το 2021, στο πλαίσιο της υπάρχουσας σύμβασης.

Οι επιπλέον 200 εκατ. δόσεις αναμένεται να παραδοθούν μέσα στο 2021, με περίπου 75 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο.

«Αναγνωρίζουμε ότι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό στο πλαίσιο της προσπάθειας να νικηθεί ο ιός και να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Εργαζόμαστε ακούραστα για να υποστηρίξουμε την περαιτέρω διάθεση εμβολίων στην Ευρώπη και αλλού, επεκτείνοντας την παραγωγική μας ικανότητα» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

«Με τη νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένουμε πλέον να παραδώσουμε αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό τουλάχιστον 250 εκατ. Ευρωπαίων πριν το τέλος του έτους» συμπλήρωσε.

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγοράζει 150 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου της Moderna 

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως κατέληξε σε συμφωνία με τη Moderna για την προμήθεια φέτος 150 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου της κατά της Covid-19, διπλασιάζοντας σχεδόν τον αριθμό των δόσεων που έχει εξασφαλίσει για το 2021 απ' αυτή την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας. Οι επιπλέον δόσεις αναμένεται να παραδοθούν το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Βάσει της συμφωνίας, η ΕΕ έχει επίσης επιλογή να αγοράσει άλλες 150 εκατομμύρια δόσεις την ερχόμενη χρονιά.

Η ΕΕ έχει ήδη κλείσει για φέτος 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna. Οι παραδόσεις άρχισαν τον Ιανουάριο με στόχο μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν παραδοθεί 10 εκατομμύρια δόσεις, αν και έχουν υπάρξει μερικές καθυστερήσεις.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Moderna και το mRNA εμβόλιό μας. Με την σημερινή αγορά των επιπλέον 150 εκατομμυρίων δόσεων, η ΕΕ δείχνει την μακροπρόθεσμη δέσμευσή της προς την εταιρεία μας,» σχολίασε ο Stéphane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna. «Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον καλύτερο τρόπο προετοιμασίας για το 2022, συμπεριλαμβανομένης και της καλύτερης αντιμετώπισης ενδεχόμενων νέων στελεχών του ιού, με την Επιτροπή να έχει δικαίωμα για αγορά επιπλέον 150 εκατομμυρίων δόσεων, για παράδοση το 2022. Η Moderna δεσμεύεται να εργαστεί αδιάκοπα ώστε να είναι σε θέση να διαθέσει στην αγορά ενισχυμένα εμβόλια που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις διαφορετικές μεταλλάξεις του ιού και εν τέλει συνολικά αυτή την παγκόσμια πανδημία.»

Στόχος ο εμβολιασμός του 70% των Ευρωπαίων ως τον Αύγουστο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού της έως το τέλος του καλοκαιριού, προσπαθεί τώρα να επεκτείνει το αποθεματικό εμβολίων μετά την έντονη κριτική που ασκήθηκε στην Πρόεδρο της Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν για τους χειρισμούς της.

Η ΕΕ πλησιάζει επίσης στην ολοκλήρωση των συνομιλιών με τη Novavax για 200 εκατομμύρια δόσεις, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, επιβεβαιώνοντας μια είδηση του Reuters από την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα, Βρυξέλλες και AstraZeneca πραγματοποιούν τώρα εβδομαδιαίες συναντήσεις για να βρουν τρόπους για την ταχεία αύξηση της παραγωγής, ανέφεραν οι δύο πηγές του Reuters.

Τα στελέχη της AstraZeneca είπαν στους αξιωματούχους της ΕΕ την Παρασκευή ότι για να επιταχυνθεί ο εφοδιασμός του μπλοκ, θα μπορούσε να παράσχει δόσεις που παρασκευάζονται εκτός Ευρώπης, ανέφεραν πηγές με αναφορά στο Εργοστάσιο Serum της Ινδίας.

Με τη βρετανική ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα να ελέγχει τις διαδικασίες παραγωγής στο εργοστάσιο, μια τέτοια συμφωνία που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για το εμβόλιο της AstraZeneca να αποσταλεί ανά την Ευρώπη.

Το Serum είναι ο κύριος πάροχος εμβολίων σε φτωχότερες χώρες στο πλαίσιο ενός συστήματος υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Η AstraZeneca ανέφερε επίσης μια μονάδα παραγωγής των ΗΠΑ ως πιθανό προμηθευτή για την ΕΕ, αλλά δεν ανέφερε όγκους ή χρόνο παράδοσης, ανέφερε μια από τις πηγές.