Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό - Τι δικαιούται η Ελλάδα

Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό - Τι δικαιούται η Ελλάδα

Επιτεύχθηκε συμφωνία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το ταμείο ανάκαμψης επετεύχθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε λιγότερο από μισή ώρα από την έναρξη των συνομιλιών, με την Ελλάδα να δικαιούται 31,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22,5 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιδοτήσεων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι επετεύχθη συμφωνία στο ακανθώδες ζήτημα του προϋπολογισμού της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Προϋπολογισμό. Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε με την εφαρμογή και να οικοδομήσουμε τις οικονομίες μας.

Το πακέτο ανάκαμψης θα προωθήσει τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις μας των οικονομιών μας», έγραψε ο Μισέλ στο Twitter.

Τα ευχάριστα νέα ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με το σχόλιο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά!», σχολίασε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, μετά την άρση του βέτο από πλευράς Πολωνίας και Ουγγαρίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ, συνολικού ύψους 1,8 τρισ. ευρώ.. Η πρόεδρος της Κομισιόν συνεχάρη και τη γερμανική προεδρία για τη συμβολή της στο ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας.

Με τη σειρά του ο γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «ισχυρή συμφωνία».

«Το ιστορικό ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο συγκεκριμενοποιείται σήμερα. Μόλις εγκρίναμε μια ισχυρή συμφωνία με τον μηχανισμό που θα τεθεί σε εφαρμογή, σεβόμενοι το κράτος δικαίου. Η Ευρώπη προχωρά, ενωμένη και φέροντας τις αξίες της» έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter ο γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν.

Σημειώνεται ότι χθες έγινε γνωστό ότι η γερμανική προεδρία συμφώνησε με την Ουγγαρία και την Πολωνία ώστε να άρουν το βέτο που είχαν θέσει μπλοκάροντας το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Σύμφωνα με ένα σχέδιο κειμένου που επικαλείται η εφημερίδα Financial Times, η δήλωση θα καταστήσει σαφές ότι η ΕΕ θα μεταχειρίζεται τα κράτη μέλη ισότιμα κατά την εφαρμογή του μηχανισμού του κράτους δικαίου και δεν θα κάνει διακρίσεις σε καμία μεμονωμένη χώρα. Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν μόνο για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ από το 2021, και όχι για τα υπάρχοντα κονδύλια - κάτι που αποτελεί μακροχρόνια απαίτηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι η επιτροπή θα εφαρμόσει τους νέους κανόνες μόνο μετά από οποιαδήποτε νομική ενέργεια ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αμφισβητεί τους κανόνες.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία, δύο χώρες με εθνικιστικές κυβερνήσεις, συνυπέγραψαν τον περασμένο Ιούλιο τη συμφωνία για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης. Στη συνέχεια, όμως, μπλόκαραν τόσο το Ταμείο όσο και τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027, όταν η Κομισιόν προκειμένου να απελευθερώσει τα κονδύλια ζήτησε τον σεβασμό του κράτους δικαίου από κάθε χώρα-μέλος.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών κατηγορούνται από τις Βρυξέλλες για παραβιάσεις θεμελιωδών δημοκρατικών κανόνων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.