«Συμβουλευτικό» χαρακτηρίζει το επικείμενο δημοψήφισμα ο Ζ. Ζάεφ

«Συμβουλευτικό» χαρακτηρίζει το επικείμενο δημοψήφισμα ο Ζ. Ζάεφ

Με πλειοψηφία 68 βουλευτών, του κόμματος τoυ SDSM και των δυο αλβανικών κομμάτων DUI και Besa, η Bουλή στα Σκόπια ενέκρινε την απόφαση του Ζ. Ζαεφ για διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την Συμφωνία των Πρεσπών στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ προβληματισμό προκαλεί η επιλογή του κ. Ζαεφ να χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα «συμβουλευτικό».

Η επιλογή αυτή μαρτυρά ότι ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δεν αισθάνεται καθόλου σίγουρος για το Δημοψήφισμα θεωρώντας ότι είτε μπορεί να καταψηφισθεί η Συμφωνία των Πρεσπών είτε να μην εξασφαλισθεί συμμετοχή άνω του 50% που απαιτείται και έτσι να είναι άκυρο.

Βεβαίως το γεγονός ότι σπεύδει να δώσει συμβουλευτικό χαρακτήρα στο Δημοψήφισμα, θα πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης πολύ περισσότερο αν καταψηφισθεί η Συμφωνία (αλλά παρακαμφθεί η ετυμηγορία των πολιτών, με το επιχείρημα του «συμβουλευτικού» δημοψηφίσματος) και κυρίως προαναγγέλλει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει προκειμένου να προχωρήσει κατόπιν με τις συνταγματικές αλλαγές που θέλουν πλειοψηφία 81 βουλευτών.

Η πρόταση που είχε υποβληθεί από τον κ. Ζαεφ προέβλεπε το αναμενόμενο ερώτημα που συνδέει την ευρωατλαντική πορεία της χώρας με την έγκριση και αποδοχή της συγκεκριμένης Συμφωνίας των Πρεσπών: «Υποστηρίζετε την ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ με την αποδοχή της Συμφωνίας μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας»;

Από την ψηφοφορία στην Βουλή απείχε το VMRO-DPMNE που μάλιστα εγκατέλειψε την αίθουσα κάνοντας λόγο για ερώτημα, ασαφές διφορούμενο που χειραγωγεί την βούληση των πολιτών, ενώ  η αναφορά σε «συμβουλευτικό» χαρακτήρα του δημοψηφίσματος, αφήνει περιθώρια παρερμηνειών σε σχέση με το αποτέλεσμα του.

Ο κ. Ζάεφ έχει δηλώσει ότι μετά το Δημοψήφισμα θα χρειασθούν άλλες 100-120 ημέρες για να ολοκληρώσει τις συνταγματικές αλλαγές, οπότε  μετά το “μπαλάκι” θα περάσει στην Ελληνική Βουλή που θα πρέπει να επικυρώσει τη Συμφωνία  των Πρεσπών και αργότερα το πρωτόκολλο ένταξης της χώρας με το νέο όνομά της στο ΝΑΤΟ.

Ν.Μ.