Συγγνώμη από το Facebook για μπλοκάρισμα σε πίνακα του Delacroix

Συγγνώμη από το Facebook για μπλοκάρισμα σε πίνακα του Delacroix

Το Facebook παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος που απαγόρευσε μια διαφήμιση η οποία έδειχνε τον διάσημο ρομαντικό πίνακα του Eugene Delacroix, «Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό», επειδή απεικονίζει μια γυμνόστηθη γυναίκα, τη Marianne, το εθνικό σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το AFP, το έργο τέχνης του 19ου αιώνα συμμετέχει σε διαδικτυακή καμπάνια για θεατρικό έργο που θα ανέβει στο Παρίσι, όταν απαγορεύτηκε από το Facebook, ανέφερε η σκηνοθέτις του έργου Jocelyn Fiorina και πρόσθεσε ότι «η απαγόρευση ήλθε μόλις 15 λεπτά μετά την εμφάνιση της διαφήμισης, με το Facebook να εξηγεί ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν την επίδειξη γυμνού».

Στη συνέχεια, η ίδια ανάρτησε μια νέα διαφήμιση με τον ίδιο πίνακα, όπου όμως τα στήθη της «Ελευθερίας» είχαν καλυφθεί με ένα banner που έγραφε «λογοκριμένο από το Facebook». Αυτή η διαφήμιση δεν απαγορεύθηκε.

Την Κυριακή, το Facebook ζήτησε συγγνώμη για την ενέργειά του. Όπως δήλωσε το διευθυντικό στέλεχος του αμερικανικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης στο Παρίσι, Elodie Larcis, «το έργο "Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό" έχει τη θέση του στο Facebook... Πληροφορήσαμε αμέσως τον χρήστη ότι εγκρίνεται η χρήση του πίνακα από αυτόν».

«Προκειμένου να προστατεύσουμε την ακεραιότητα της υπηρεσίας μας, επαληθεύουμε εκατομμύρια εικόνες που δημοσιοποιούνται κάθε εβδομάδα και μερικές φορές κάνουμε λάθη» είπε η Larcis.

Την Πέμπτη, ένα δικαστήριο της γαλλικής πρωτεύουσας απέρριψε τις κατηγορίες γάλλου δασκάλου, ο οποίος ζητούσε αποζημίωση, επειδή, σύμφωνα με τη μήνυσή του, το Facebook είχε λογοκρίνει τη σελίδα του, όταν ανάρτησε ένα γυμνό πίνακα του Gustave Courbet. Το δικαστήριο πάντως επισήμανε ότι το Facebook έκανε λάθος που δεν εξήγησε στον χρήστη τους λόγους για την απόφασή του.