Σύγχυση στις αγορές, μικτά πρόσημα και έλλειψη κατεύθυνσης

Σύγχυση στις αγορές, μικτά πρόσημα και έλλειψη κατεύθυνσης

Μετά την ψυχρολουσία της Παρασκευής, στο άκουσμα της επέλευσης του νέου μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον, οι επενδυτές προσπαθούν να μετρήσουν την κατάσταση. Τα κρούσματα έχουν εξαπλωθεί γεωγραφικά σε Ευρώπη και Ασία, και αναμένονται οι επίσημες θέσεις της ιατρικής και φαρμακευτικής κοινότητας για την επόμενη ημέρα.

Με κλειστή τη Wall Street, τα παράγωγα του Σικάγο επιχειρούν μια ισχυρή ανοδική αντίδραση. Τα ΣΜΕ του S&P500 διαπραγματεύονται στο +0,90%, του Nasdaq100 στο +1,04% και του Dow30 στο +0,69% την ίδια ώρα που στην Ευρώπη οι αγορές ξεκίνησαν σε θετικό πρόσημο αλλά χωρίς τη δυναμική που προοιωνίζονταν αρχικά τα futures, την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας σε μια προσπάθεια αντίδρασης στις πιέσεις της Παρασκευής.

Ο DAX στη Φραγκφούρτη ενισχύεται κατά 0,89% στις 15.393,10 μονάδες, ο γαλλικός CAC στο Παρίσι σημειώνει κέρδη 1,02% στις 6.808,32 μονάδες, στις ενώ ο Eurostoxx 50 ενισχύεται κατά 1,3% στις 4.142 μονάδες. Ανοδικές τάσεις επικρατούν σε Ισπανία, Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία κ.α

Οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με απώλειες, ωστόσο εν μέρει αυτό αποδίδεται στους νέους αυστηρότερους περιορισμούς της Κίνας και το κλείσιμο των συνόρων της Ιαπωνίας, και την αναμενόμενη πίεση που αυτό θα φέρει στην οικονομία τους.

Το πετρέλαιο κατάφερε να ξανακερδίσει την περιοχή των 70 δολαρίων, μετά και τις δηλώσεις των αξιωματούχων του OPEC+. Ειδικότερα, αναμένεται να αναζητηθεί μείωση των αποθεμάτων αντί της αύξησης αυτών που αρχικά προϋπολογίστηκε, και μάλιστα η προγραμματισμένη συνεδρίαση πήρε παράταση μερικές μέρες ώστε να αξιολογηθεί ορθότερα η πιθανή επίδραση του Όμικρον στις αγορές.

Ο χρυσός παρέμεινε σταθερά γύρω από τα 1800 δολάρια, υπενθυμίζοντας ότι δέχτηκε πιέσεις την περασμένη εβδομάδα από τα 1860 δολάρια.

Εντύπωση προκάλεσε η δικαιολογημένη εκτόξευση του δείκτη κινδύνου VIX στο +54,04% (28,62 μονάδες), απόρροια της ανισορροπίας στην αγορά δικαιωμάτων, με αυξημένη την τεκμαρτή μεταβλητότητα (vega).

Το δολάριο συνεχίζει να ανατιμάται σε μια προεξοφλητική κίνηση πολλών εβδομάδων. Η ισοτιμία EURUSD επέστρεψε σε περιβάλλον πιέσεων και προφανώς σε υπερπουλημένη περιοχή στην περιοχή 1,1260, ενώ και η GBPUSD έπιασε και τον στόχο των 1,33 στο πεντάμηνο πτωτικό της μοτίβο.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.