Στρίβειν δια του αρραβώνος ο Μάσκ;

Στρίβειν δια του αρραβώνος ο Μάσκ;

Το σίριαλ με την εξαγορά της Twitter από τον Έλον Μασκ δεν φαίνεται να έχει τελειωμό. Οι συνεχόμενες αναρτήσεις του επιχειρηματία στο Twitter, σχετικά με το μέλλον της συμφωνίας, μας έχουν κυριολεκτικά ζαλίσει. Τι θέλει άραγε να κάνει; Να πετύχει πιο χαμηλό τίμημα εξαγοράς ή να αποχωρήσει οριστικά από τη συμφωνία; Τι ρόλο έχει παίξει η άνοδος των επιτοκίων και η πτώση της μετοχής της Tesla;

Τελικά, επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά η σοφή ρήση των πεπειραμένων χρηματιστών, οι οποίοι πάντα επισημαίνουν στους νεότερους πως οι οθόνες των χρηματιστηριακών συναλλαγών μας δίνουν όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε. Στην περίπτωση της Twitter (TWTR NYSE) και της εν εξελίξει ευρισκόμενης εξαγοράς της από τον ‘Έλον Μασκ, η μετοχή απομακρυνόταν αργά αλλά σταθερά από τα 54,20 δολάρια, προβληματίζοντας τους επενδυτές. Την Πέμπτη, η μετοχή έκλεισε την ημέρα στα 45,08 δολάρια, δηλαδή εννέα δολάρια χαμηλότερα από την τιμή στην οποία ο Μασκ έχει συμφωνήσει να εξαγοράσει την εταιρεία.

Όταν μία μετοχή διαπραγματεύεται 17% χαμηλότερα από την τιμή εξαγοράς, η οποία μάλιστα προβλέπεται να γίνει με καταβολή μετρητών, το πιο λογικό συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως ορισμένοι επενδυτές έχουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα ολοκληρωθεί η εξαγορά. Το ταμπλό λοιπόν είχε δίκιο, κάτι δεν πήγαινε καλά. Η επιβεβαίωση ήρθε το πρωί της Παρασκευής, όταν ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε, μέσω ανάρτησης που έκανε στο Twitter, πως αποφάσισε να «παγώσει» προσωρινά την εξαγορά μέχρι να πάρει επίσημη ενημέρωση για το πόσο σημαντική είναι η παρουσία των ψεύτικων λογαριασμών μέσα στο σύνολο των χρηστών της υπηρεσίας.

Για την ακρίβεια, είπε πως θέλει να μάθει αν η εκτίμηση που έκανε προ ημερών η εταιρεία σχετικά με το θέμα είναι όντως ακριβής. Η Twitter, σε μία γνωστοποίηση προς τις εποπτικές αρχές που έκανε την 2α Μαΐου, εκτίμησε πως οι λογαριασμοί που δεν αντιπροσωπεύουν πραγματικούς χρήστες της υπηρεσίας (συνήθως χαρακτηρίζονται false και spam) αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 5% των συνολικών χρηστών. Θεωρητικά, αυτό έχει μεγάλη σημασία για τον Μασκ και τα σχέδιά του, αφού έχει δηλώσει πως η απαλλαγή από τους ψεύτικους λογαριασμούς είναι μία από τις προτεραιότητές του. Αυτή η δικαιολογία δεν ακούγεται και πολύ πειστική, αλλά είναι η επίσημη εκδοχή.

Μόλις έγινε αντιληπτή η ανακοίνωση του Μασκ, η μετοχή της Twitter σημείωσε πτώση της τάξης του 20% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές που γίνονται πριν την έναρξη της επίσημης χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Λίγο αργότερα, ο Μασκ μπέρδεψε ακόμα περισσότερο τα πράγματα, αφού προχώρησε σε νέα ανάρτηση, μέσω της οποίας επιβεβαίωσε πως εξακολουθεί να είναι προσηλωμένος στην εξαγορά της Twitter. Μετά από αυτήν, η πτώση της μετοχής μειώθηκε στο μισό.

Τι συμβαίνει λοιπόν εδώ; Τι πρέπει να πιστέψουμε; Έχει αλλάξει γνώμη ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και θα εγκαταλείψει εντελώς την εξαγορά; Μήπως ψάχνει έναν τρόπο να χαμηλώσει το τίμημα; Του αρέσει να μας κρατάει σε αγωνία αλλά τελικά θα τηρήσει την αρχική συμφωνία; Ή μήπως πολύ απλά ανακάλυψε πως δεν μπορεί να προχωρήσει σε αυτή την επιχειρηματική κίνηση;

Επειδή ο Έλον Μασκ είναι μία πολύ ειδική περίπτωση, δεν μπορούμε να απορρίψουμε καμία από τις παραπάνω εκδοχές, τουλάχιστον χωρίς πολλή σκέψη. Θα ριψοκινδυνέψουμε λίγο και θα πούμε πως το πιθανότερο είναι πως ο Μασκ δεν έχει αλλάξει εντελώς γνώμη, ακόμα θέλει να εξαγοράσει την Twitter, αλλά θα το κάνει μάλλον με ένα χαμηλότερο τίμημα, το οποίο αναγκαστικά πρέπει να προσπαθήσει να πετύχει δεδομένης της αλλαγής των συνθηκών. Αν όμως δεν πετύχει το χαμηλότερο τίμημα, ίσως να αποχωρήσει, τουλάχιστον για τώρα, ακόμα και αν χρειαστεί να πληρώσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια, αφού αυτή είναι η αποζημίωση που θα πρέπει να καταβάλλει στην εταιρεία αν δεν τηρήσει την συμφωνία εξαγοράς. Πώς φθάνουμε σε αυτό το συμπέρασμα;

Πρώτα απ’ όλα, φαίνεται πως ο ίδιος ο Μασκ μας προετοίμασε προ ημερών για αυτήν την εξέλιξη και εμείς δεν δώσαμε την πρέπουσα σημασία. Μιλώντας σχετικά με την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην πλατφόρμα της Twitter, είχε πει πως ο ίδιος θα σκεφτόταν σοβαρά κάτι τέτοιο, αλλά δεν είμαστε ακόμα σίγουροι πως η εταιρεία θα περάσει υπό τον έλεγχό του. Εκ των υστέρων σκεπτόμενοι, υποθέτουμε πως είχε ήδη αποφασίσει πως η συμφωνία εξαγοράς δεν θα πρέπει να προχωρήσει με την αρχική μορφή της. Όπως είπαμε εξ άλλου στο ξεκίνημα, η χρηματιστηριακή αγορά είχε ήδη υποθέσει πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Επίσης, διαβάζοντας ένα άρθρο της Kara Swisher των New York Times, από την Πέμπτη που μας πέρασε, είδαμε τη γνωστή δημοσιογράφο να υποστηρίζει πως ο Μασκ δεν έχει κανέναν λόγο να προχωρήσει σε μία τόσο ακριβή εξαγορά.

Η ίδια πρόσθεσε πως αν αποχωρήσει από την τωρινή συμφωνία θα μπορέσει πολύ εύκολα να επανέλθει αργότερα με μία πιο συμφέρουσα, για τον ίδιο και τους χρηματοδότες του, προσφορά. Μιλώντας για χρηματοδότες, πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε διαβάσει κάπου πως η δανειοδότηση του Μασκ με ενέχυρο μετοχές της Tesla θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει στην περίπτωση που η μετοχή της έπεφτε κάτω από τα 750 δολάρια, κάτι που κατά σύμπτωση έγινε χθες. Επίσης, από τη στιγμή που φάνηκε πως ο Μασκ έψαχνε για συνεταίρους στην προσπάθεια εξαγοράς της Twitter, ήταν επίσης φανερό πως δεν θα μπορούσε μόνος του να υπαγορεύσει τους όρους της συμφωνίας.

Αυτοί που θα συμμετάσχουν στην εξαγορά μαζί με τον Μασκ είναι πολύ πιθανόν να ζήτησαν το χαμήλωμα του τιμήματος, υποθέτουμε για δύο βασικούς λόγους. Για να χρειαστεί να εισφέρουν οι ίδιοι λιγότερα χρήματα, αλλά και για να είναι μικρότερος ο δανεισμός που θα επωμισθεί η ίδια η εταιρεία (δηλαδή η Twitter), αφού όπως είναι γνωστό, προβλεπόταν να επιβαρυνθεί με δάνεια ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με την άνοδο των επιτοκίων που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό το δανειακό βάρος φαίνεται πλέον ακόμα πιο επαχθές για την εταιρεία, η οποία ούτως ή άλλως δεν φημίζεται για τη μεγάλη κερδοφορία της.

Το πιθανότερο είναι λοιπόν πως ο Έλον Μασκ, όπως όλοι οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες, αντιλήφθηκε πως η σημαντική άνοδος των επιτοκίων και η μεγάλη πτώση των χρηματιστηριακών αγορών που έπληξε τελικά και την Tesla, στις μετοχές της οποίας βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, καθιστούσαν σχεδόν αδύνατη την εξαγορά της Twitter με τους όρους που είχε προσφέρει στους μετόχους της πριν μερικές εβδομάδες. Επειδή δεν πιστεύουμε πως έχει χάσει την επιθυμία του να αποκτήσει τον έλεγχό της, θα περιμένουμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα προσπαθήσει να πετύχει την μείωση του τιμήματος.

Αν δεν μπορέσει να πείσει τους μετόχους να αποδεχθούν ένα χαμηλότερο τίμημα, τότε μάλλον θα τον δούμε να αποχωρεί, τουλάχιστον προσωρινά. Στην περίπτωση αυτή, το όλο εγχείρημα θα του έχει κοστίσει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε σε αυτά το κόστος της αναπόφευκτης αντιδικίας του με τις εποπτικές αρχές, οι οποίες είναι βέβαιο πως θα προσπαθήσουν να τον στριμώξουν γερά, δεδομένων των ανοικτών λογαριασμών που έχουν μεταξύ τους εδώ και χρόνια. Τουλάχιστον όμως θα έχει αποφύγει ένα λάθος αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων και την μεγαλύτερη ταλαιπωρία της μετοχής της Tesla, η οποία αντέδρασε πολύ θετικά στην ανακοίνωση του «παγώματος» της εξαγοράς και υποθέτουμε πως θα αντιδράσει ακόμα πιο θετικά αν τελικά ο Μασκ και η Twitter δεν ενωθούν τελικά με τα δεσμά του γάμου.