Στρατιωτικές ενισχύσεις στέλνουν οι ΗΠΑ στη Βαλτική, λόγω της ρωσικής άσκησης

Στρατιωτικές ενισχύσεις στέλνουν οι ΗΠΑ στη Βαλτική, λόγω της ρωσικής άσκησης

Επτά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15C και 600 πεζοναύτες στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή της Βαλτικής, εξαιτίας της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης «Zapad-2017» που πραγματοποιεί η Ρωσία στην περιοχή από τις 14 ως τις 20 Σεπτεμβρίου. 

Η δύναμη θα σταθμεύει στην βάση Siauliai στη Λιθουανία, μία από τις τρεις βαλτικές χώρες που θεωρούν ότι απειλούνται από τη Ρωσία. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το ΝΑΤΟ έχει αφήσει να εννοηθεί πως η Μόσχα θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την άσκηση προκειμένου να μεταφέρει μόνιμα στη Λευκορωσία σύγχρονο στρατιωτικό υλικό, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μελλοντικά σε περίπτωση σύρραξης -κάτι που η ρωσική πλευρά χαρακτήρισε «μύθο».

«Σκοπός της αποστολής είναι να προστατεύσουμε την ελευθερία και κυριαρχία στον εναέριο χώρο των τριών χωρών της Βαλτικής», σχολίασε ο διοικητής των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων της Ευρώπης, Tod Wolters. 

Σύμφωνα με τη Μόσχα, στην άσκηση θα λάβουν μέρος περίπου 13.000 ρώσοι και λευκορώσοι στρατιώτες, με την υποστήριξη 70 μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, καθώς και 700 βαρέων θωρακισμένων οχημάτων.