Στους 126 οι νεκροί στην Ελλάδα - Κατέληξε 74χρονος από την Ροδόπη
Κορονοϊός

Στους 126 οι νεκροί στην Ελλάδα - Κατέληξε 74χρονος από την Ροδόπη

Σε 126 ανέρχονται τα θύματα από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, καθώς ακόμα ένας ασθενής που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης εξέπνευσε από επιπλοκές της νόσου. Νωρίτερα, ο Σ. Τσιόδρας είχε ανακοινώσει τέσσερα ακόμα θύματα της επιδημίας, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 125 νεκρούς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τρεις εξ αυτών είχαν διακομιστεί σε νοσοκομεία αναφοράς από τις κλινικές σε Περιστέρι και Ελληνικό.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 74χρονος που εξέπνευσε το βράδυ της Πέμπτης καταγόταν από τις Σάπες Ροδόπης και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης μετά την προσβολή του από τον κορονοϊό, ενώ αντιμετώπιζε και υποκείμενα νοσήματα.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο κ. Τσιόδρας είχε ανακοινώσει ακόμα τέσσερα θύματα, ενώ τρεις εξ αυτών είχαν διακομιστεί στα νοσοκομεία ΝΙΜΤΣ και Θριάσιο από τις κλινικές που βρίσκονται υπό δικαστική διευρεύνηση σε Περιστέρι και Ελληνικό, στις οποίες και εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα της νόσου μετά από ιχνηλάτηση από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, αφού χθες είχε διαπιστωθεί πως ασθενείς με κορονοϊό είχαν νοσηλευτεί σε αυτές το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Εισαγγελική παρέμβαση μετά τους τρεις νεκρούς σε κλινικές της Αττικής

Για ενδεχόμενη κακουργηματικού βαθμού παραβίαση των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού, θα διενεργηθεί εισαγγελική έρευνα για τις δύο ιδιωτικές κλινικές σε Περιστέρι και Γλυφάδα, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα του ιού σε ασθενείς και προσωπικό.

Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας ανέθεσε σε εισαγγελικό λειτουργό τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, τόσο για την κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, όσο και για την κλινική «Κασταλία» στη Γλυφάδα, με εντολή να ερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικού βαθμού αδικήματος.

Η εντολή του κ. Ιωαννίδη είναι να ερευνηθεί αν οι υπεύθυνοι των δύο κλινικών παραβίασαν τα μέτρα πρόληψης για την διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα 

Όπως έγινε γνωστό στην κλινική Ταξιάρχαι εντοπίστηκαν 28 κρούσματα σε ασθενείς και προσωπικό, ενώ έχουν καταγραφεί και δύο θάνατοι. Στην κλινική «Κασταλία», εκτός από κρούσματα, υπήρξε και θάνατος τροφίμου. Οι υπεύθυνοι και των δύο υγειονομικών δομών αναζητούνται.

Σημειώνεται πως στην ιδιωτική κλινική Ταξιάρχαι στο Περιστέρι εντοπίστηκαν 28 κρούσματα κορονοϊού, αφότου διαγνώσθηκε θετικός στον Covid-19 ένας νοσηλευόμενος ασθενής.

Επί τόπου μετέβησαν ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ νωρίτερα είχαν σπεύσει και κλιμάκια του ΕΟΔΥ, λαμβάνοντας συνολικά 101 δείγματα.

Στην συγκεκριμένη κλινική όπου νοσηλεύονται νεφροπαθείς έγινε ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς ο οποίος διαγνώσθηκε θετικός στον ιό, οπότε μετά από εξειδικευμένες εξετάσεις διαγνώσθηκαν θετικοί στον κορονοϊό τουλάχιστον 28 ασθενείς και μέλη του υγειονομικού προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, πρόκειται για 13 ασθενείς και 11 εργαζόμενους της κλινικής, καθώς και 4 ακόμα άτομα σχετιζόμενα με την κλινική που διαγνώσθηκαν θετικοί σε σύνολο 101 δειγμάτων που ελήφθησαν.

Ο συγκεκριμένος ασθενής φέρεται να επισκεπτόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα την κλινική προκειμένου να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση, ωστόσο κατά την τελευταία του επίσκεψη διαπιστώθηκε πως ήταν εμπύρετος, οπότε και διακομίσθηκε για νοσηλεία σε θάλαμο του νοσοκομείου.

Εν συνεχεία το οικογενειακό περιβάλλον του ασθενούς αποφάσισε την μεταφορά του σε νοσοκομείο αναφοράς, συγκεκριμένα στο Θριάσιο, όπου μετά από εξέταση διαγνώσθηκε θετικός στον Covid-19, με αποτέλεσμα να ενημερωθούν οι υπεύθυνοι της κλινικής Ταξιάρχαι, ώστε να ιχνηλατηθούν οι επαφές του με άλλους ασθενείς και μέλη του υγειονομικού προσωπικού.