Στόχος του Ερντογάν η απομόνωση του Ισραήλ και η καταστροφή των σχέσεων με Ελλάδα-Κύπρο
Jerusalem Post

Στόχος του Ερντογάν η απομόνωση του Ισραήλ και η καταστροφή των σχέσεων με Ελλάδα-Κύπρο

Στην διάψευση των σεναρίων που διακινούνται από την Άγκυρα περί επικείμενης αποκατάστασης των σχέσεων Τουρκίας- Ισραήλ, προχωρά η έγκυρη και με διασυνδέσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων του Ισραήλ Jerusalem Post και με το κεντρικό άρθρο της σήμερα εξαπολύει σφοδρή επίθεση εναντίον του καθεστώτος Ερντογάν.

Με τίτλο «Το Ισραήλ θα πρέπει να είναι επιφυλακτικό με την Τουρκία» το άρθρο χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για την πολιτική της Τουρκίας και στον υπότιτλο επισημαίνει ακόμη ότι «μοναδικός στόχος της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν την τελευταία δεκαετία ήταν η απομόνωση του Ισραήλ και η ενδυνάμωση των τρομοκρατών της Χαμάς και των εχθρών του Ισραήλ».

Το άρθρο της Jerusalem Post έχει ως εξής:

«Η Τουρκία κυκλοφορεί για άλλη μια φορά αφηγήματα των ΜΜΕ σχετικά με τη "συμφιλίωση" με το Ισραήλ. Η τελευταία προσπάθεια της Τουρκίας να επηρεάσει τα αφηγήματα των ΜΜΕ σχετικά με αυτή τη λεγόμενη συμφιλίωση ήταν άρθρα που δημοσιεύθηκαν σε Τουρκικά και Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέροντας ότι ενδέχεται να υπάρξει ανταλλαγή πρεσβευτών. Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία δεν έχει ζητήσει από το Ισραήλ να συμφωνήσει σε ανταλλαγή πρεσβευτών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία το κάνει αυτό υπό το κυβερνών Κόμμα AKΡ και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την άνοιξη του 2020, η Τουρκία δήλωσε ότι ήθελε συμφιλίωση περίπου την εποχή που η Γαλλία, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος και τα ΗΑΕ καταδίκαζαν όλες τις τουρκικές απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο. Η προσπάθεια της Τουρκίας να ασκήσει πιέσεις για μια ευρεία μυθική συμφιλίωση υποστηρίχθηκε από την προσπάθεια της Άγκυρας να εμποδίσει συμφωνία Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου για αγωγό και να εμποδίσει το Ισραήλ να ενταχθεί στο Φορουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου EMGF.

Η Τουρκία ισχυρίστηκε για άλλη μια φορά ότι ήθελε συμφιλίωση όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχασε την εκλογή του πέρυσι. Ο Ερντογάν της Τουρκίας ήταν κοντά στον Τραμπ και είχε κάνει τις ΗΠΑ να επιτρέψουν στην Τουρκία να εισβάλει και να κάνουν εθνοκάθαρση εις βάρος των Κούρδων στη Συρία. Η Τουρκία χρησιμοποίησε την κυβέρνηση Τραμπ για να απειλήσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, να παρενοχλήσει τη Γαλλία, να ενθαρρύνει τον ισλαμικό εξτρεμισμό και να στείλει μισθοφόρους στη Λιβύη και τη Συρία. Η απώλεια του Τραμπ οδήγησε την Τουρκία να αποφασίσει ότι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί μια αναδυόμενη συμμαχία Ισραήλ-Ελλάδας-ΗΑΕ-Αιγύπτου ήταν να προσπαθήσει να απομονώσει το Ισραήλ από τους νέους φίλους του.

Η Τουρκία είχε απειλήσει ακόμη και να διακόψει τις σχέσεις με τα ΗΑΕ εάν το Αμπού Ντάμπι ομαλοποιούσε τις σχέσεις με το Ισραήλ. Πώς μπορεί μια χώρα να προσποιείται ότι θέλει ομαλοποίηση με το Ισραήλ ταυτόχρονα που προσπαθεί να απομονώσει το Ισραήλ και να καταστρέψει τις φιλίες του Ισραήλ με την Ελλάδα, την Κύπρο και τα ΗΑΕ; Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ισραήλ πρέπει πάντα να είναι επιφυλακτικό με τα δημοσιεύματα του Τύπου –που συνήθως τροφοδοτούνται από τα μέσα ενημέρωσης από τα υψηλότερα επίπεδα της Άγκυρας– σχετικά με τη συμφιλίωση.

Μοναδικός στόχος της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν την τελευταία δεκαετία ήταν να απομονώσει το Ισραήλ και να ενδυναμώσει τους τρομοκράτες της Χαμάς και τους εχθρούς του Ισραήλ. Η Τουρκία το έχει κάνει αυτό αθόρυβα μέσω της χρηματοδότησης ισλαμικών οργανώσεων και των προσπαθειών να αναλάβει την ηγεσία των αντιισραηλινών φωνών παγκοσμίως. Ακόμη και όταν η Σαουδική Αραβία και ο Κόλπος έχουν μετριάσει και βελτιώσει ραγδαία τις σχέσεις με το Ισραήλ, η Τουρκία έχει γίνει ηγέτης –μαζί με το Ιράν– της προπαγάνδας κατά του Ισραήλ. Η φιλοξενία της Χαμάς περιλαμβάνει τρομοκρατικές συνωμοσίες που έχουν εκκολαφθεί από την Τουρκία.

Ο Ερντογάν της Τουρκίας έχει συγκρίνει το Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία σε πολλές περιπτώσεις, ένα μείγμα γενοκτονικού αντισημιτισμού που δεν έχει θέση στις διεθνείς σχέσεις. Ο Ερντογάν πρέπει να επανορθώσει που αποκάλεσε το Ισραήλ ναζιστική χώρα εάν η Άγκυρα ελπίζει ποτέ να βελτιώσει τις σχέσεις. Η Άγκυρα πρέπει επίσης να απελάσει μέλη της Χαμάς και να σταματήσει το φλερτ με εξτρεμιστικές ομάδες κατά του Ισραήλ, είτε αυτές οι ομάδες μπορεί να βρίσκονται στο Ιράν είτε στη Γάζα.

Η μετατόπιση της Τουρκίας προς το Ιράν είναι ανησυχητική για την περιοχή. Προτιμά να συνεργαστεί με το Ιράν και τη Ρωσία για να συζητήσει για τη Συρία και όχι με τις ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα ΜΜΕ της Άγκυρας ισχυρίζονται μερικές φορές ότι η Τουρκία ενδέχεται να είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με το Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

Η πραγματική ατζέντα του Τουρκικού καθεστώτος καθορίστηκε σε άρθρο της κρατικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Τουρκίας, το οποίο αντικατοπτρίζει τη σκέψη της τουρκικής κυβέρνησης. Σε αυτό, ο συγγραφέας αρνήθηκε ότι η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ και ισχυρίστηκε ότι "το Ισραήλ χρειάζεται την Τουρκία" και ότι το Ισραήλ πρέπει να "συμβιβαστεί". Η Τουρκία δεν χρειάζεται ποτέ να συμβιβαστεί. Η Τουρκία δεν κάνει ποτέ τίποτα για το Ισραήλ. Αυτή είναι η πραγματική ατζέντα.

Η Τουρκία θέλει το Ισραήλ να εκλιπαρεί και να έρθει στην Άγκυρα γονατιστό και αυτή την στάση υποστήριζε πάντα στην πρόσφατη μεταχείριση του Ισραήλ από την Άγκυρα. Πιστεύει ότι μπορεί να φιλοξενήσει τρομοκράτες της Χαμάς, να φιλοξενήσει σχέδια δολοφονίας Ισραηλινών, να στρώσει κόκκινο χαλί στους διοικητές της Χαμάς που έχουν αίμα στα χέρια τους, οι οποίοι είναι ευπρόσδεκτοι με αγκαλιές από τον Ερντογάν, και επίσης να απειλήσει τις χώρες του Κόλπου κατά της εξομάλυνσης με το Ισραήλ, να προσπαθήσει να καταστρέψει τους δεσμούς του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο και στη συνέχεια να διατάξει το Ισραήλ να "συμβιβαστεί".

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει μακρά ιστορία αυτής της καταχρηστικής στάσης από την Τουρκία και δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι η Τουρκία κάνει κάτι για να διορθώσει τις σχέσεις . Η Τουρκία θα μπορούσε να ξεκινήσει δηλώνοντας ότι το Ισραήλ δεν είναι σαν τη ναζιστική Γερμανία. Διαφορετικά, δεν υπάρχει τίποτα να πούμε. Το Ισραήλ έχει φίλους στον Κόλπο που δείχνουν πώς είναι οι πραγματικές συμμαχίες, διορίζοντας πρεσβευτές και διδάσκοντας ανοχή και διαθρησκευτικό σεβασμό. Η Τουρκία μπορεί να διδαχθεί από αυτούς.»