Στοχευμένα μέτρα χωρίς να ξεφύγει το έλλειμμα

Στοχευμένα μέτρα χωρίς να ξεφύγει το έλλειμμα

O Ιανουάριος του 2022 δεν είναι ο Ιανουάριος του 2021, ο αριθμός των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία δεν έχει καμία σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό, οι εργαζόμενοι σε αναστολή αποτελούν σήμερα ισχνή μειοψηφία συγκριτικά με αυτούς που είχαν πέρυσι ως μοναδική πηγή εισοδήματος τα 534 ευρώ και η… ανοχή της Ευρώπης σε πρόσθετα και δαπανηρά μέτρα στήριξης επίσης δεν μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη περυσινή.

Συμπέρασμα: ο κατάλογος των όποιων μέτρων στήριξης ανακοινωθεί την επόμενη Δευτέρα θα είναι πολύ περιορισμένος και με απόλυτο… σεβασμό στην προσπάθεια για όσο το δυνατόν πιο πιστή εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το οικονομικό επιτελείο θα εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο για να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την πραγματική επίπτωση της νέας φάσης της οικονομικής δραστηριότητας από την νέα φάση της πανδημίας. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης τα οποία δεν μπορούν να «αυτοχρηματοδοτηθούν» (δηλαδή να καλυφθούν με πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης), δύσκολα θα προχωρήσουν τουλάχιστον αν επικρατήσουν τα οικονομικά και όχι αμιγώς πολιτικά κριτήρια.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οι πληττόμενοι από την πανδημία –επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της διασκέδασης, του πολιτισμού και συγκεκριμένων τομέων της εστίασης (π.χ εστιατόρια με μουσική κλπ) μπορούν να προσβλέπουν σε αναστολές βαρών, διεύρυνση του καταλόγου των ΚΑΔ που θα μπορούν να εντάξουν προσωπικό σε καθεστώς αναστολής (δηλαδή να μειώσουν το μισθολογικό κόστος) ή άλλα μέτρα που θα καλύπτουν μέρος της πραγματικής ζημιάς που αποδεδειγμένα θα έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις.

Άρα, σε αυτή τη φάση που δεν υπάρχουν απτά στοιχεία για ποσοτικοποιημένη συρρίκνωση εσόδων, δεν θα πρέπει να περιμένουμε ανακοινώσεις για άμεσες ενισχύσεις ρευστότητας που αντλούν πόρους από το ειδικό αποθεματικό που υπάρχει στον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Διότι δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι είμαστε ακόμη στο πρώτο 15νθήμερο του έτους και ο δρόμος για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού είναι ακόμη εξαιρετικά μακρύς.

Τα ίδια ισχύουν και για την ενεργειακή κρίση. Την επόμενη εβδομάδα, θα ανακοινωθεί πληθωρισμός 5% από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ενώ στα αναλυτικά στοιχεία θα αποτυπωθούν αυξήσεις και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης πέραν των ενεργειακών προϊόντων. Στο τραπέζι –και καθώς είναι συνεχείς οι επαφές του υπουργείου ανάπτυξης με τα supermarket- έχει πέσει και η ιδέα για στοχευμένες μειώσεις ΦΠΑ ώστε να απορροφηθεί ένα μέρος του κόστους. Θα προχωρήσει κάτι τέτοιο; Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου εμφανίζεται πολύ επιφυλακτικό. Είναι υψηλό το δημοσιονομικό κόστος και η απόδοση του μέτρου αβέβαιη.