Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» Αττική και Θεσσαλονίκη - 84 από τα 151 νέα κρούσματα στις δύο Περιφέρειες

Στο «κόκκινο» Αττική και Θεσσαλονίκη - 84 από τα 151 νέα κρούσματα στις δύο Περιφέρειες

151 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ, με Αττική και Θεσσαλονίκη να καταγράφουν 46 και 38 νέα περιστατικά του κορονοϊού αντίστοιχα. Στους θετικούς στον ιό από την Περιφέρεια Αττικής περιλαμβάνονται και τα κρούσματα στον Πόρο.

Επίσης 7 από τα σημερινά κρούσματα εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας. Πλέον, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 5.270, ενώ 14 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων. 

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένει σε αυξημένα επίπεδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής νέα μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.

Επίσης, το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κλπ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα επεκτείνεται έως 31-08-2020.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορoνοϊό, καθώς στο τραπέζι έχει μπει η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων σε τοπικό επίπεδο στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά, η κατανομή των νέων κρουσμάτων στην χώρα:

-επτά (7) κρούσματα  κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

-πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως

- σαράντα έξι (46) κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής

- τριάντα οκτώ (38) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

- δύο (2) στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- ένα (1) στην Π.Ε. Κορινθίας

- δύο (2) στην Π.Ε. Αχαΐας

- ένα (1) στην Π.Ε. Δράμας

- δεκαεπτά (17) στην Π.Ε. Έβρου, όλα συνδεόμενα με το γάμο στην Αλεξανδρούπολης 

- ένα (1) στην Π.Ε. Ημαθίας

- δύο (2) στην Π.Ε. Ηρακλείου

- τρία (3) στην Π.Ε. Κέρκυρας

- δύο (2) στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς

- ένα (1) στην Π.Ε. Κοζάνης

- έξι (6) στην Π.Ε. Λάρισας

- ένα (1) στην Π.Ε. Λέσβου

- τρία (3) στην Π.Ε. Μαγνησίας

- τέσσερα (4) στην Π.Ε. Πέλλας

- ένα (1) στην Π.Ε. Πιερίας

- δύο (2) στην Π.Ε. Ροδόπης

- ένα (1) στην Π.Ε. Σερρών

- ένα (1) στην Π.Ε. Τρικάλων

- ένα (1) στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- δύο (2) στην Π.Ε. Φλώρινας

- ένα (1) στην Π.Ε. Χανίων

Αναλυτικά, η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα:

Σήμερα ανακοινώνουμε 151 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5270, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

1379 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2611 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (21.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 71.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (31.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.