Στο δρόμο για τις 27 χώρες βρίσκονται τα εμβόλια - Το βίντεο της Κομισιόν

Στο δρόμο για τις 27 χώρες βρίσκονται τα εμβόλια - Το βίντεο της Κομισιόν

Με σημερινή της ανακοίνωση στο Twitter, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώνει πως τα εμβόλια έχουν ετοιμαστεί και έχει ξεκινήσει η διανομή τους για τις 27 χώρες της ΕΕ. 

«Αφού πακετάραμε προσεκτικά τις δόσεις των προσφάτως εγκεκριμένων εμβολίων κατά του κορονοϊού, έφυγαν για τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανακοίνωσε η Κομισιόν στο Twitter σήμερα και πρόσθεσε πως σύντομα θα είναι στους προορισμούς τους για να χρησιμοποιηθούν στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου». 

 APimages

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Σύντομα θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους

Τη συγκίνησή της για την αποστολή των πρώτων εμβολίων, ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη-μέλη εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Είμαι συγκινημένη να βλέπω τα πρώτα εμβόλια που εστάλησαν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ταυτόχρονα. Σε λίγες ημέρες οι πρώτοι Ευρωπαίοι θα έχουν εμβολιαστεί. Σύντομα θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους. Μαζί θα ξεπεράσουμε την πανδημία» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Υπό υψηλή αστυνομική επιτήρηση και μυστικότητα η μεταφορά των εμβολίων

Υπό υψηλή αστυνομική επιτήρηση διεξάγεται η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων των Pfizer-BioNTech από την βελγική μονάδα παραγωγής στο Πουρς προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φορτηγά ψυγεία φορτωμένα με τις παρτίδες των εμβολίων ξεκινούν από το εργοστάσιο της Pfizer και αναχωρούν υπό αστυνομική συνοδεία προς κατευθύνσεις που δεν αποκαλύπτονται. Τα μέσα ενημέρωσης κρατούνται σε απόσταση, ώστε η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων κατά της Covid-19 να γίνει με την μυστικότητα που επιβάλλουν λόγοι ασφαλείας.

APimages

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σχέδιο «Ελευθερία»

Υπενθυμίζεται ότι τρεις φάσεις εξέλιξης του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του πανδημικού ιού, αλλά και τέσσερα σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή για να μη σπάσει η εμβολιαστική αλυσίδα, περιλαμβάνει το Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών «Ελευθερία», που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, η χώρα μας θα προμηθευτεί πάνω από 28 εκατ. δόσεις εμβολίου, σταδιακά ως το τέλος του 2021, με την αρχή να γίνεται στις 26 Δεκεμβρίου, όπου θα φτάσουν 9.750 δόσεις, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος από την επομένη, στις 27 Δεκεμβρίου, με τον εμβολιασμό της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας, αλλά και 250 υγειονομικών, συμβολικά.

Ο μεγαλύτερος όγκος της προμήθειας των εμβολίων προβλέπεται να γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, με στόχο να έχουν εμβολιαστεί οι πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ως τον Ιούνιο.

Έτσι, ενώ η αρχή θα γίνει τις επόμενες ημέρες με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech (η συνολική προμήθεια θα φτάσει τα 4,7 εκατ. δόσεις), αναμένεται εντός Ιανουαρίου η προμήθεια εμβολίων από την Moderna (συνολική προμήθεια 1,8 εκ. δόσεις), το Φεβρουάριο από την AstraZeneka/Οξφόρδη (7,1 εκ. δόσεις συνολικά), τον Μάρτιο και Απρίλιο από την Curevac (5,3 εκ. δόσεις συνολικά), τον Απρίλιο από την Johnson & Johnson (4,7 εκ. δόσεις συνολικά) και στο 4ο τρίμηνο του 2021 της Sanofi/GSK (4,7 εκ. δόσεις συνολικά).

APimages

Τρεις φάσεις εμβολιασμού

Οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε 480 εμβολιαστικά κέντρα με 1018 γραμμές εμβολιασμού, που θα λειτουργήσουν εντός των νοσοκομείων και κέντρων υγείας της χώρας, αλλά και με τη συμμετοχή των κινητών μονάδων που είναι διαθέσιμες.

Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, οι τρόφιμοι κλειστών δομών και κέντρων αποκατάστασης και το προσωπικό για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης.

Στη δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν τα άτομα 70 ετών και πάνω, κλιμακωτά ανά ηλικιακή ομάδα με διαφορά πενταετίας, οι ασθενείς σε πολύ υψηλό κίνδυνο λόγω συνοδών νοσημάτων, κρατικοί λειτουργοί, άτομα 60 ετών και άνω και ασθενείς με νοσήματα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από κορονοϊό ηλικίας 18-59 ετών.

Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς συνοδά νοσήματα.

Ο εμβολιασμός από τον Ιανουάριο και μετά θα γίνεται με ραντεβού το οποίο θα κλείνεται είτε από τον υπολογιστή του ενδιαφερομένου και θα επιβεβαιώνεται με sms στο κινητό τηλέφωνο από το 5ψήφιο τηλέφωνο 13034, είτε θα κλείνεται στο ΚΕΠ ή το φαρμακείο.

Τρεις ημέρες πριν το ραντεβού θα στέλνεται ειδοποίηση στο κινητό για υπενθύμιση της ημέρας και ώρας του ραντεβού, μαζί με οδηγίες προετοιμασίας.

Στο εμβολιαστικό κέντρο θα πιστοποιείται η ταυτότητα του πολίτη, θα λαμβάνεται το κατάλληλο ιατρικό ιστορικό ανάλογα με το διαθέσιμο εμβόλιο και μετά την ιατρική αξιολόγηση θα διενεργείται ο εμβολιασμός, ενώ κατάλληλη εφαρμογή θα επιβεβαιώνει την πραγματοποίησή του.