Στις 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 65-69 ετών
Εμβολιασμοί

Στις 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 65-69 ετών

Στις 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή κατηγορία των 65-69 ετών, όπως έκανε γνωστό ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη σημερινή ενημέρωση, τονίζοντας πως οι εμβολιασμοί στη χώρα μας ξεπέρασαν το 1,63 εκατ,, ενώ εντός Απριλίου θα διενεργηθούν 1,5 εκατ. εμβολιασμοί.

Μέχρι στιγμής 1.065.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου (ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 10,14%), ενώ 565.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Σήμερα, όπως ανέφερε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, έγιναν 26.000 εμβολιασμοί έως το απόγευμα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε ότι οι πολίτες, όταν κλείνουν το ραντεβού τους, θα μπορούν να επιλέξουν να μπουν σε λίστα αναμονής και εάν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις τότε θα μπορούν να εμβολιαστούν νωρίτερα. Οι πολίτες θα λαμβάνουν SMS, που θα αναφέρει το εμβολιαστικό κέντρο που θα μπορούν να μεταβούν και θα επιβεβαιώνουν ή όχι το νέο ραντεβού τους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως «όταν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις στο εμβολιαστικό κέντρο, το σύστημα θα επιλέγει αυτόματα από τα μελλοντικά ραντεβού, έτσι ώστε οι εμβολιασμοί να γίνονται νωρίτερα».

«Στην περίπτωση που εξακολουθούμε να έχουμε αδιάθετες δόσεις στο εμβολιαστικό κέντρο, ενεργοποιείται το υπάρχον σύστημα, κατά το οποίο αυτές χορηγούνται στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις και ενεργοποιούμε επιπλέον και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα ενταχθούν στο σύστημα αναπλήρωσης από αυτή την εβδομάδα», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, προκειμένου να καταστεί ασφαλές το περιβάλλον στο σχολείο.

Σημειώνεται πως οι εκπαιδευτικοί είναι εκ των πραγμάτων η μοναδική επαγγελματική κατηγορία που έχει λάβει προτεραιότητα για τον εμβολιασμό καθώς θα ξεκινήσουν συστηματικά να εμβολιάζονται τον Μάιο μαζί με την ομάδα Β των ευπαθών ατόμων.

Ο κλάδος των εκπαιδευτικών κερδίζει από την επέκταση του μηχανισμού αναπλήρωσης, ενώ εφόσον η χώρα μας λάβει και τις αναμενόμενες δόσεις εμβολίων τον Μάιο, αναμένεται να πάρουν σειρά και άλλες επαγγελματικές ομάδες όπως οι εργαζόμενοι των ΜΜΜ, της εστίασης και του τουρισμού.

Όσον αφορά τα ραντεβού των πολιτών ηλικίας 70-74 ετών για εμβολιασμό, ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για «εκπληκτική συμμετοχή», καθώς κλείστηκαν ήδη 230.000 ραντεβού.

Όσον αφορά στις επικείμενες παραδόσεις εμβολίων, ο κ. Θεμιστοκλεους ανέφερε ότι στη χώρα μας αναμένονται:

  • 1,1 εκατ. δόσεις από την Pfizer
  • 450.000 δόσεις από την AstraZeneca
  • 100.000 δόσεις από την Moderna
  • Από την Johnson σε βάθος τριμήνου: 70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.

Μ. Θεοδωρίδου; 28 περιστατικά θρομβώσεων σε 17 εκατ. εμβολιασμούς

Αναφερόμενη στις εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca, η κα Θεοδωρίδου επισήμανε πως παγκοσμίως έχουν αναφερθεί μόλις 28 περιπτώσεις θρομβώσεων σε 17 εκατ. εμβολιασμούς που έχουν γίνει με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Η συνεχής καταγραφή δίνει τη δυνατότητα να εντοπιστούν και σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες οι οποίες δεν είναι δυνατόν να καταγραφούν κατά τη διάρκεια των μελετών, πρόσθεσε η κα Θεοδωρίδου.

Όπως σημείωσε έχουν εντοπιστεί θρομβώσεις και θρομβοπενία, ελαττωμένα αιμοπετάλια, αντιδράσεις που ενδεχομένως να συσχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Υπενθύμισε βέβαια πως ο EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου) έχει τοποθετηθεί υπέρ της συνέχισης των εμβολιασμών παραδεχόμενος ότι τα οφέλη υπερτερούν σαφώς από την πιθανή ύπαρξη μιας σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε πως ο EMA συνεχίζει μια έρευνα προσπαθώντας να αιτιολογήσει αν υπάρχει αιτιώδης σχέση του εμβολίου με τις παρενέργειες αυτές.

«Να πούμε ότι σε συνεργασία ο ΕΟΔΥ και η εταιρεία της AstraZeneca έχουν εκδώσει νέο φύλλο οδηγιών με μια ιδιαίτερη επισήμανση για το συμβάν. Παράλληλα αναγράφονται λεπτομερείς οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας για τα σημεία και τα συμπτώματα που πρέπει να τους ειδοποιήσουν για την περίπτωση μιας κατάστασης που θυμίζει μια τέτοια περίπτωση» τόνισε η κα Θεοδωρίδου.

Τα «ύποπτα» συμπτώματα

Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για την παρενέργεια των θρομβώσεων που ενδεχομένως να συνδέεται με το εμβόλιο, η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως αυτό σύνδρομο εκδηλώνεται μετά από 7 με 14 ημέρες σε σχέση με τον εμβολιασμό και τα συμπτώματα που μπορούν να είναι ασυνήθη σε σχέση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων: έντονο άλγος, κεφαλαλγία, κοιλιακό άλγος.

Η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε πως υπάρχει ένας βασικός μηχανισμός με βάση τον οποίο μπορεί κανείς να σκεφτεί πως μπορεί να διαγνώσει και να αναστείλει την εμφάνιση αυτού του συνδρόμου. «Να επαναλάβουμε ότι τα θρομβωτικά επεισόδια που παρατηρούνται με το εμβόλιο της AsteaZeneca δεν διαφέρουν από αυτά που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό. Δεν αποτελεί αντένδειξη να εμβολιαστεί κάποιος με ιστορικό θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca» πρόσθεσε.

«Ελπίζουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει και η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της AstraZeneva που είναι ένα ισχυρό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid», συμπλήρωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Όσον αφορά τις αλλεργίες σε σχέση με το εμβόλιο κατά της covid-19, η κα Θεοδωρίδου σημείωσε πως «σημαντικός αριθμός πολιτών έχει έναν υπερβολικό φόβο για το θέμα των αλλεργιών και αυτός ο ενδοιασμός οδηγεί αρκετά άτομα να μην εμβολιάζονται».

Όπως εξήγησε, «η μόνη περίπτωση που ένα άτομο αντενδείκνυται να εμβολιαστεί είναι αν έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση και μάλιστα μη συνδεόμενη με ένα συγκεκριμένο αίτιο και έχει χρειαστεί ενδοφλέβια αγωγή ή αντιμετώπιση σε νοσοκομείο».

Η κα Θεοδωρίδου τόνισε πως κοινές αλλεργίες είτε σε φάρμακα, είτε σε αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, βαφές, χρώματα, αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό.

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου, αν οι εμβολιασμοί σε συνδυασμό με τη φυσική ανοσία θα συμβάλουν ώστε να κάνουμε Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, η κα Θεοδωρίδου είπε ότι «αυτό δεν συνάδει με το ποσοστό εμβολιασμών που έχει μέχρι σήμερα επιτευχθεί».

Όπως εξήγησε μπορεί ο παππούς και η γιαγιά να έχουν εμβολιαστεί αλλά τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους δεν έχουν εμβολιαστεί. «Αν πάνε θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας» ξεκαθάρισε και προσέθεσε πως «υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που είναι δύο άνθρωποι και είναι και οι δύο εμβολιασμένοι και θέλουν να πάνε στο εξοχικό τους, εκεί τα πράγματα είναι πιο εύκολα».