8ος χρόνος, ημέρα 2397η
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022

Στήριξη στον Tζόνσον δίνει το «νούμερο δύο» των Συντηρητικών

Στήριξη στον Tζόνσον δίνει το «νούμερο δύο» των Συντηρητικών
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ο συμπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία, Όλιβερ Ντάουντεν, δήλωσε σήμερα ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου παρά το σκάνδαλο με τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ την περίοδο της καραντίνας, γιατί έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας, ανάμεσά τους και η έκκληση που έκανε στους πολίτες να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση, κάτι που βγάζει τη χώρα από το νέο κύμα της πανδημίας εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον.

Σημειώνεται ότι οι βρετανικές αρχές έχουν δει "θετικά δεδομένα" σχετικά με τα κρούσματα του κορονοϊού που μας δίνουν "μια ανάπαυλα για ελπίδα και αισιοδοξία" ότι η χώρα "ξεπερνάει το χειρότερο στάδιο της Όμικρον", ανέφερε ο Ντάουντεν.

Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο με τα πάρτι έχει προκαλέσει εκκλήσεις για παραίτηση του Τζόνσον, ακόμα και από το ίδιο του το κόμμα, και έχει δώσει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις στους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς.

Σύμφωνα πάντως με τον Ντάουντεν, ο Τζόνσον θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κουλτούρα στους κόλπους της κυβέρνησής του που είχε ως αποτέλεσμα την διοργάνωση πολλών συγκεντρώσεων του προσωπικού της πρωθυπουργικής κατοικίας στην Ντάουνινγκ Στριτ στη διάρκεια των λοκντάουν.

Υπογραμμίζεται ότι ο Τζόνσον έχει ζητήσει συγγνώμη επειδή είχε συμμετάσχει και ο ίδιος σε μια από αυτές τις συγκεντρώσεις στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ, τον Μάιο του 2020, όπου το προσωπικό είχε κληθεί να φέρει τα δικά του ποτά σε μια περίοδο όπου ίσχυαν αυστηροί περιορισμοί και απαγορεύονταν σχεδόν απολύτως οι κοινωνικές συναναστροφές.

Εν μέσω των έντονων αντιδράσεων για το ότι η κυβέρνηση δεν ακολουθούσε τις οδηγίες που η ίδια εξέδιδε στη διάρκεια της καραντίνας, μια εσωτερική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα εξετάσει τις πληροφορίες για το συγκεκριμένο πάρτι, αλλά και για άλλα, ανάμεσά τους και δύο ξεχωριστά που έγιναν την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου.

"Πρέπει να πληροφορηθούμε τα γεγονότα και έπειτα ο πρωθυπουργός πρέπει να απαντήσει αποτελεσματικά και να αντιμετωπίσει την κουλτούρα στην Ντάουνινγκ Στριτ", είπε ο Ντάουντεν σήμερα στο Sky News.

Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι δεν προσπαθεί να δικαιολογήσει την παρουσία του Τζόνσον στα πάρτι κατά παράβαση των μέτρων για τον κορονοϊό.

Διαβάστε ακόμα:

Βρετανία: Τη μεγαλύτερη διαφορά από το 2013 έχουν οι Εργατικοί έναντι των Συντηρητικών

Mirror: Τα «πάρτι της Παρασκευής» γίνονταν συστηματικά με παρότρυνση του Μπόρις Τζόνσον

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ