Στην τελική ευθεία η Εθνική Πινακοθήκη

Στην τελική ευθεία η Εθνική Πινακοθήκη

Οι τελευταίες εργασίες σε τεχνικές λεπτομέρειες στο νέο κτηριακό συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, καθώς και το στήσιμο της Έκθεσης των Συλλογών της, προχωρούν με γοργό ρυθμό. Η αγαστή και δημιουργική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων έχει ως αποτέλεσμα την άμεση και επί τόπου επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν, ακριβώς μία εβδομάδα πριν την επίσκεψη των επισήμων, που θα έρθουν στην Ελλάδα, τιμώντας τα 200 χρόνια, από την Ελληνική Επανάσταση. Η έκθεση, με την οποία η Πινακοθήκη θα σηματοδοτήσει πρώτη τον κατάλογο των επετειακών εκδηλώσεων, περιλαμβάνει τα αριστουργήματα των συλλογών της που συνδέονται με τον Αγώνα για την Ανεξαρτησία.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι ένα σύνθετο και δύσκολο έργο, «ένα έργο Πολιτισμού με μεγάλη προστιθέμενη αξία για την Αθήνα, το οποίο ξεκινήσαμε όλοι μαζί το 2011, με την ένταξή του στο ΠΕΠ Αττικής-ΕΣΠΑ 2007-2013, οδεύει στο τέλος του. Η Εθνική Πινακοθήκη, στις 24 Μαρτίου 2021, συμβολικά θα υποδεχθεί τους ξένους ηγέτες που θα τιμήσουν με την παρουσία τους την χώρα μας στην διακοσιοστή επέτειο της Επανάστασης του 1821. Τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Εθνικής Πινακοθήκης, γεγονός που τοποθετεί την Αθήνα στον αστερισμό των πρωτευουσών που φιλοξενούν μεγάλα μουσεία Τέχνης, και η απόδοσή της στο ελληνικό και το διεθνές φιλότεχνο κοινό, θα πραγματοποιηθούν μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες».

Στήθηκε το γλυπτό «Ιστία» του Γιώργου Νικολαϊδη στον περιβάλλοντα χώρο

Η Εθνική Πινακοθήκη εκσυγχρονίστηκε, υπερδιπλασίασε τους χώρους της και φιλοδοξεί να γίνει ένα άλλο, εξωστρεφές μουσείο σύμφωνα με τη διευθύντριά της Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα.

Το παλαιό κτίριο, σε σχέδια των καθηγητών Αρχιτεκτονικής Παύλου Μυλωνά και Δημήτρη Φατούρου, αποτελεί τον βασικό πυρήνα. Τα εγκαίνιά της θα γίνουν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την παραμονή της εθνικής μας εορτής.

Η ράμπα της Εθνικής Πινακοθήκης

Στο πλαίσιο του έργου κατασκευάστηκαν τρεις νέοι υπόγειοι χώροι, ανακαινίστηκαν τα δύο υφιστάμενα κτίρια, με προσθήκη καθ’ ύψος ενός ορόφου στο ένα από αυτά αλλά και κατ’ επέκταση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο Αντώνης Καρατζαφέρης στον «Ελεύθερο Τύπο», κυρίαρχο αρχιτεκτονικό στοιχείο του κτιρίου είναι η γυάλινη πρόσοψή του. Στην επιφάνειά της θα προβάλλονται δραστηριότητες του μουσείου, ενώ θα είναι ορατή η κίνηση των επισκεπτών στην κεκλιμένη ράμπα, ακριβώς από πίσω. Το «ζιγκ ζαγκ» της ράμπας έδωσε έμπνευση για το νέο λογότυπο της Πινακοθήκης. Η γυάλινη σπείρα, που υψώνεται εν είδει γλυπτού στον κήπο, συμπληρώνει την εντυπωσιακή εικόνα. Ο ανελκυστήρας και η περιελισσόμενη σκάλα, στο εσωτερικό της, οδηγούν στο αμφιθέατρο του ισογείου και στον υπόγειο χώρο των περιοδικών εκθέσεων…

Η κεντρική είσοδος επί της Βασιλέως Κωνσταντίνου θα οδηγεί σε ένα ευρύχωρο φουαγιέ, στο οποίο θα δεσπόζει η μνημειακού μεγέθους ζωγραφική σύνθεση του Παναγιώτη Τέτση «Λαϊκή Αγορά». Στον ίδιο χώρο θα στεγάζονται το εκδοτήριο εισιτηρίων, το πωλητήριο και το βεστιάριο αλλά και μια τεράστια ψηφιακή οθόνη και ένα διαδραστικό τραπέζι. Η ψηφιακή τεχνολογία πρωταγωνιστεί παντού. Δύο είσοδοι οδηγούν στους εκθεσιακούς χώρους. «Η μία σε κατευθύνει, μέσω της παλιάς γέφυρας, στην Πτέρυγα «Σταύρος Νιάρχος», όπως ονομάζεται τώρα το ψηλό, πίσω κομμάτι του κτιρίου που διαθέτει πλέον τρεις ορόφους (Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος υπήρξε εξαιρετικά γενναιόδωρος χορηγός). Η άλλη είσοδος οδηγεί προς τη σπείρα και από εκεί στο αμφιθέατρο και στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων».