Στην MED9 της Αθήνας «κλείδωσε» η ελληνογαλλική συμφωνία

Στην MED9 της Αθήνας «κλείδωσε» η ελληνογαλλική συμφωνία

Στη διπλωματία τίποτα δεν γίνεται τυχαία ή καλύτερη τίποτα δεν αφήνεται  στην τύχη. Στην περίπτωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας, οι διεργασίες ήταν και  πολύμηνες και κυρίως έμειναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κομβική στιγμή ήταν όταν ο Γάλλος Πρόεδρος επισκέφθηκε την Ελλάδα για την σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. 

Ήταν εκείνη την μέρα που ουσιαστικά η  ελληνογαλλική συμφωνία "κλείδωσε".

Για την ακρίβεια, κατά τις συνομιλίες που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν στο αυτοκίνητο και στη διάρκεια της ξενάγησης που έκανε ο πρωθυπουργός στον κ. Μακρόν στην Ακρόπολη το βράδυ της Παρασκευής της 17ης Σεπτεμβρίου μετά το δείπνο των ηγετών.

Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι κατά τη διάρκεια αυτών των δύο τετ α τετ Μητσοτάκη - Μακρόν ήρθαν πιο κοντά και είχαν την ευκαιρία μακριά από τα αυστηρά πρωτόκολλα να τα πουν και να βάλουν τις βάσεις για την σημαντική συμφωνία. 

Ήταν  η δεύτερη φορά, εκείνες τις μέρες, μέσα σε ένα μήνα που οι δύο άνδρες ερχόντουσαν σε επαφή, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μετάσχει ως προσκεκλημένος του Εμμανουέλ Μακρόν στη συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης, όπου παρουσιάστηκε η γαλλική πρωτοβουλία «Μεσόγειος, υποδειγματική θάλασσα έως το 2030».

Οι πληροφορίες μάλιστα σημειώνουν  ότι στην Αθήνα μπήκαν οι βάσεις αλλά  το διπλωματικό παρασκήνιο ήταν έντονο και ενώ ο πρωθυπουργός βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για επαφές στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς τότε ετοιμάζονταν τα τελικά κείμενα της συμφωνίας. 

Το αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι χθες που τελικώς βγήκε στη δημοσιότητα η συμφωνία κανείς δεν γνώριζε το εύρος της ελληνογαλλικής προσέγγισης.