T. Erdogan: Έχουμε 4 βουλευτές στο ελληνικό Κοινοβούλιο, μπορούν να κάνουν πολλά

T. Erdogan: Έχουμε 4 βουλευτές στο ελληνικό Κοινοβούλιο, μπορούν να κάνουν πολλά

Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας σε ομιλία του σε αίθουσα ξενοδοχείου της Κομοτηνής. Απευθυνόμενος σε μειονοτικούς της περιοχής, ο κ. Εrdogan είπε ότι όπως η Τουρκία έχει «μία σημαία» έτσι και εδώ στην Ελλάδα «δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία. Δεν μιλάμε για αφομοίωση αλλά για ενσωμάτωση σας στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Erdogan απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους.

Στον τελευταίο του σταθμό στην Κομοτηνή, ο κ. Erdogan είπε ότι όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν αυτόν τον έναν λαό. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Όποιες εθνικές καταγωγές και αν υπάρχουν, όλες μαζί αποτελούν τον ένα λαό. Σημείωσε επίσης ότι όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, αυτό ισχύει καθ'' ολοκληρίαν και για την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναχώρησε στις 16:55 από την Κομοτηνή για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με προορισμό την Τουρκία.

Νωρίτερα μίνι διπλωματικό επεισόδιο έλαβε χώρα στην Κομοτηνή, όταν ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε το μικρόφωνο για να απευθυνθεί στο πλήθος. «Άλλα συμφωνήσαμε κ. πρόεδρε» του είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης. Τελικά, μετά από διαβουλεύσεις ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε στο πλήθος.

«Κανένα διπλωματικό επεισόδιο δεν υφίσταται στη Θράκη, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Καθημερινής, όλα πηγαίνουν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος», ανέφερε από την πλευρά του κυβερνητικός αξιωματούχος

Κατά την ομιλία του στο μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε δημοκρατική και «κοσμική» χώρα την Τουρκία, ενώ απευθυνόμενος στο πλήθος είπε: «Είστε Έλληνες πολίτες και πρέπει να εργαστείτε για το καλό της», σημειώνοντας παράλληλα ότι τα μέλη της μειονότητας είναι ισότιμοι πολίτες που πρέπει να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Πρακτικά πρόκειται για παραπλήσια δήλωση με αυτή που είχε κάνει το 2004 όταν είχε επισκεφθεί και πάλι την Ελλάδα, με την ιδιότητα του πρωθυπουργού όμως. «Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις βουλευτές στο (ελληνικό) Κοινοβούλιο. Οι τέσσερις βουλευτές μας πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα στο Κοινοβούλιο. Πρέπει να εκφράσετε τα προβλήματά σας. Υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να κάνετε», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας. 

Ο Erdogan έκανε λόγο για σημαντικές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην Αθήνα και ευχήθηκε να επισκεφθεί ξανά τη χώρα μας ως πρόεδρος της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα χρωστάει πολλά στην Τουρκία και η Τουρκία στην Ελλάδα».

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος έφθασε στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θράκη, μια ημέρα μετά τις πολυσυζητημένες επαφές του στην Αθήνα τόσο με πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, όσο και με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. 

Στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες άτομα διαμαρτύρονται για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Στο σημείο βρίσκονται τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ. 

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της Καθημερινής στην Κομοτηνή, ο T. Erdogan μετά την προσευχή θα επισκεφθεί μειονοτικό σχολείο που βρίσκεται στην περιοχή.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρουγκαλος, που συνοδεύουν τον Τούρκο πρόεδρο, δεν μπήκαν στο τζαμί για την προσευχή καθώς θα την πραγματοποιήσουν μουφτήδες, που δεν αναγνωρίζονται από το ελληνικό κράτος.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Yildirim, ο κ. Αμανατίδης είχε μπει στο τζαμί και είχε απευθύνει, μάλιστα και χαιρετισμό καθώς η τελετή είχε γίνει από νόμιμο μουφτή.

Η επίσκεψη θα κλείσει με γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion». Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να αναχωρήσει στις 16:00 για την Τουρκία, ωστόσο η επίσκεψη θα παραταθεί για κάποιες ώρες. 

Νωρίτερα, στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης τον υποδέχθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και Ιωάννης Αμανατίδης, αντιστοίχως.

Φωτογραφίες Intime News