Στη συνάντηση ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας των Αραβικών Χωρών του Κόλπου, ο Ν. Κοτζιάς

Στη συνάντηση ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας των Αραβικών Χωρών του Κόλπου, ο Ν. Κοτζιάς

Στην 25η υπουργική συνάντηση των κρατών-μελών της ΕΕ και του Συμβουλίου Συνεργασίας των Αραβικών Χωρών του Κόλπου (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Σαουδική Αραβία - GCC), η οποία πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, συμμετέχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Στόχος της συνάντησης είναι η ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες του Κόλπου, τόσο για οικονομικούς και εμπορικούς λόγους όσο και για την κατοχύρωση της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, με συνεισφορά και των δύο περιφερειακών οργανισμών για την ειρήνευση στην περιοχή και την αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων.

Ο κ. Κοτζιάς απόψε, μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, θα παρακαθήσει σε δείπνο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών ΕE - GCC, κατά το οποίο θα παρουσιάσει τις θέσεις της Ελλάδας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τη Συρία και το Ιράκ, καθώς και το Λίβανο και την Υεμένη.

Αύριο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στις εργασίες της Ολομέλειας, με κύριο θέμα συζήτησης την πορεία υλοποίησης της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, καθώς και την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με τις χώρες του GCC.

Επισημαίνεται ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ