Στη Merkel την Τετάρτη ο Zaev - Νέα συνάντηση Κοτζιά-Dimitrov

Στη Merkel την Τετάρτη ο Zaev - Νέα συνάντηση Κοτζιά-Dimitrov

Εντείνονται οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, έπειτα από τη σημερινή νέα συνάντηση των Ν. Κοτζιά και N. Dimitrov, ενώ τη «συμμετοχή» της δηλώνει και η Γερμανία. 

Την ερχόμενη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου η Καγκελάριος Angela Merkel θα δεχτεί στο Βερολίνο τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Zoran Zaev. Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Ulrike Demmer, βασικό θέμα της συνάντησης θα είναι οι διμερείς σχέσεις και τρέχοντα θέματα ευρωπαϊκής και περιφερειακής πολιτικής.

Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως στο τραπέζι θα βρεθεί και το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, καθώς ο χρόνος πιέζει για επίλυση του ζητήματος πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, νέα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, Nikola Dimitrov είχε σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σόφια. 

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κοτζιάς είχε συναντηθεί την Τρίτη με τον N. Dimitrov καθώς και με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Matthew Nimetz, όπου συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης γύρω από το ζήτημα του ονόματος. 

Μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι είναι εκτός πραγματικότητας το ενδεχόμενο να μην δοθεί το όνομα Μακεδονία στο γειτονικό κράτος, σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε ότι η ονομασία θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία».