Στη φυλακή οδηγήθηκε ο κουνιάδος του βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε

Στη φυλακή οδηγήθηκε ο κουνιάδος του βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε

Την πύλη των φυλακών πέρασε σήμερα το πρωί ο σύζυγος της αδελφής του Ισπανού βασιλιά Φελίπε, Ινιάκι Ουρντανγκαρίν, έχοντας καταδικαστεί σε κάθειρξη πέντε ετών και δέκα μηνών για φοροδιαφυγή, άσκηση αθέμιτης επιρροής και υπεξαίρεση πολλών εκατομμυρίων ευρώ από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Noos του οποίου ήταν πρόεδρος.

Ο σύζυγος της "ινφάντα" Κριστίνα βρίσκεται στην φυλακή της Μπριέβα, σε απόσταση 108 χιλιομέτρων από την Μαδρίτη, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Μαδρίτης. 

Η έρευνα για την υπόθεση αυτή, που αφορά την περίοδο 2004-2006, ξεκίνησε το 2010, την περίοδο που η Ισπανία βυθιζόταν στην οικονομική κρίση. Μαζί με άλλα σκάνδαλα που αφορούσαν τον τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος –όπως ένα σαφάρι που έκανε το 2012 στην Μποτσουάνα, και τη φημολογούμενη σχέση του με μια Γερμανίδα αριστοκράτισσα– η υπόθεση αυτή αμαύρωσε την εικόνα της ισπανικής μοναρχίας. Σε βαθμό μάλιστα που ο Χουάν Κάρλος αποφάσισε να παραιτηθεί τον Ιούνιο του 2014 υπέρ του γιου του Φελίπε.

Ο νέος βασιλιάς απέκλεισε την αδελφή του και τον σύζυγό της από επίσημες τελετές και αφαίρεσε από τον Ουρντανγκαρίν τον τίτλο του δούκα.

Όπως σημειώνει το BBC, η ισπανική κοινωνία θα παρακολουθεί στενά την αντιμετώπιση που θα έχει στην φυλακή. Πολλοί Ισπανοί υποστηρίζουν ότι η δικαιοσύνη τον αντιμετώπισε με μεγάλη επιείκεια καθώς του είχε επιτρέψει να ταξιδεύει ελεύθερα και να εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελβετία με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους.

Ο Ουρντανγκαρίν μπορεί να ασκήσει έφεση επί της απόφασης στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ