ΣτΕ: Συνταγματική η περικοπή δώρου και επιδόματος στο δημόσιο

ΣτΕ: Συνταγματική η περικοπή δώρου και επιδόματος στο δημόσιο

Κλείνει οριστικά το θέμα των δώρων και επιδομάτων αδείας των δημόσιων υπαλλήλων έπειτα από απόφαση στην οποία κατέληξε σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανατρέποντας τη θέση που είχε εκφράσει προ μηνών τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία συνταγματικές τις περικοπές του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και επίδομα αδείας), οι οποίες είχαν αποφασιστεί με το δεύτερο μνημόνιο, με τον νόμο 4093 του 2012.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά οι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν προσφύγει στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι ήταν αντισυνταγματικές, όπως και είχε αποφανθεί η 7μελής σύνθεσης του ΣΤ'' Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, είχε κρίνει ότι οι περικοπές αντίθετες με το άρθρο 25 και 4 του Συντάγματος, που καθιερώνουν τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Ωστόσο, στη συνέχεια η υπόθεση οδηγήθηκε στην Ολομέλεια που έκρινε σήμερα κατά πλειοψηφία συνταγματικές τις περικοπές, κλείνοντας οριστικά το δρόμο για την επαναφορά τους και ως εκ τούτου και για την αναδρομική καταβολή τους. 

Κατά της περικοπής η εισήγηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισηγήτρια, η σύμβουλος του ΣτΕ Ελένη Παπαδημητρίου, τάχθηκε με τις θέσεις του ΣΤ'' Τμήματος, δηλαδή κατά τις συνταγματικότητας των περικοπών, επικαλούμενη την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), όπως και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αλλά και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«(...) Λόγω της αποτυχίας είσπραξης των προβλεπομένων φορολογικών εσόδων και των ανείσπρακτων οφειλών παρελθόντων ετών και της αδυναμίας προώθησης των διορθωτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεων του προγράμματος προσαρμογής, δεν αρκούν για να καταστήσουν συνταγματικά ανεκτές τις συγκεκριμένες περικοπές», σημείωνε η εισήγησή της κ. Παπαδημητρίου.

Επιπλέον, η εισηγήτρια επικαλούμενη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (4327/2014), υπογράμμιζε ότι «η συνταγματικότητα των μέτρων αυτών δεν μπορεί να στηριχθεί ούτε στη μεγαλύτερη της αναμενόμενης ύφεση της Ελληνικής οικονομίας, η οποία κατέστη μεν επιβεβλημένη τη λήψη νέων μέτρων, όχι όμως και αναγκαίως τη εκ νέου περιστολή του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου, ούτε στην αυξημένη αποτελεσματικότητα των εν λόγω μέτρων, η οποία ωστόσο, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την κατ΄ επανάληψη επιβάρυνση των ίδιων προσώπων».

Ωστόσο, στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ επιτεύχθηκε πλειοψηφία υπέρ της συνταγματικότητας της κατάργησης δώρων και επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, κλείνοντας το ζήτημα της αναδρομικής καταβολής τους στους εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ, αλλά και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.